latinica  ћирилица
04/05/2016 |  20:35 ⇒ 20:37 | Аутор: Политика

Три листе предале РИК-у захтјеве за увид у изборне радње

Представници опозиционих ДС, Доста је било и Двери-ДС С предали су данас Републичкој изборној комисији два захтјева, која се односе на увид у готово све изборне радње на дан одржавања избора, поручујући да је то први корак у утврђивању обима „преваре” на протеклим изборима.
Три листе предале РИК-у захтјеве за увид у изборне радње - Фото: ТАНЈУГ
Три листе предале РИК-у захтјеве за увид у изборне радњеФото: ТАНЈУГ

Уручивању тих захтјева нису присуствовали представници коалиције СДС-ЛДП-ЛСВ, а новинарима је речено да су и они потписали захтјеве.

Опозиција тврди и да данашњим активностима не крши изборну тишину, јер се, како су рекли, не баве сутрашњим изборима, већ „континуираним радом на утврђивању обима изборне крађе”.

Лидер Доста је било Саша Радуловић рекао је да су два захтјева резултат уочене неправилности које је опозиција уочила на малом узорку, на примјер, како тврди, да су гласали умрли, фантомски станари, због чега се први захтјев односи на то да се сваком гласачу омогући да преко интернета провјери да ли је гласао.

Предсједница Д С С Санда Рашковић Ивић поновила је да избори немају легитимитет.

Њен коалициони партнер Бошко Обрадовић истакао је да опозиција жели да укаже на изборну крађу и да јој стане на пут, најављујући заједничку активност опозиције у скупштини на изналажењу приједлога реформе изборног законодавства.

Обрадовић је рекао и да је опозиција тражила поновно пребројавање гласова са три бирачка места у Лепосавићу, гдје је, према његовим ријечима, украдно више стотина гласова тим опозиционим листама у корист СНС, додајући да га РИК, ни послије пет дана од подношења, није уврстила у дневни ред одлучивања.

Лидер ДС Бојан Пајтић најавио је кривичне пријаве против оних који су омогућили да гласају грађани који, на примјер, нису били у бирачком списку.

Послије разјашњења да Сретан Бранковић, за којег је опозиција тврдила да је један од „мртвих гласача” са 144 године, Пајтић сад каже да Бранковић није ни смио да гласа јер наводно није био у бирачком списку.