latinica  ћирилица
04/05/2016 |  22:16 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

Демонстранти обојили зграду Изборне комисије у Скопљу

Више хиљада људи протестовало је вечерас у више градова Македоније захтијевајући оставку предсједника Ђорђа Иванова и одгађање избора заказаних за 5. јун, а демонстранти у Скопљу бацили су балоне напуњене бојом на зграду у којој је смјештена Државна изборна комисија.
Скопље протести (архив) - Фото: B92
Скопље протести (архив)Фото: B92

Демонстранти су спрејевима у различитим бојама на улици испред ДИК-а исписали "шарени крај" и "револуција је шарена", звиждуцима и скандирањима изражавајући незадовољство што МУП снима протест.

Демонстранти већ данима боје државне институције и споменике, изражавајући на тај начин револт против власти за пројекат "Скопље 2014" за шта је, према њиховом мишљењу, беспотребно потрошено више од 600 милиона евра.

Демонстранти преко разгласа објављују како су уговаране изборне нерегуларности.

У Македонији се вечерас одржавају протести у Штипу, Велесу, Прилепу, Тетову, Битољу, Струмици, Радовишу, Ђевђелији, а први пут и у Делчеву. Крива Паланка и Облешево данас су се прикључили протесту блокадама путева.

Демонстранти, осим неопозиве оставке предсједника Иванова, траже да укине одлуку коју је донио о аболицији политичара умијешаних у аферу "прислушкивање" и захтијевају укључивање независних представника у рјешавању кризе, као и формирање прелазне владе са задатком да у потпуности имплементира кључне реформе.

Демонстрације су почеле 12. априла, одмах након што је Иванов потписао указ о аболицији политичара, против којих Специјално јавно тужилаштво води кривичне истраге у вези са афером прислушкиваних разговора, коју је лидер опозиционог СДСМ Зоран Заев објелоданио прошле године.

У више градова Македоније вечерас се одржани и контрапротести у организацији Грађанског покрета за одбрану Македоније.

Грађани са протеста у Битољу, Велесу, Штипу, Делчеву, Ђевђелији, Струмици, Куманову, Радовишу и Тетову послали су поруку да избори треба да се одрже 5. јуна и тиме стави крај политичкој кризи у Македонији.