latinica  ћирилица
05/05/2016 |  07:48 | Аутор: СРНА

Вучић: Тужићемо УЕФА, Хрватску нећемо да молимо

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је пријемом Косова у своје чланство УЕФА погазила свој статут и да је превладала политика силе, али да ће Србија предузети све правне мјере да се избори за правду.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је истакао да је визна либерализација за Косово још један поклон "нашим пријатељима Албанцима", те нагласио да Хрвате неће молити да Србију не блокирају на европском путу.

"То што се догодило у Будимпешти када је УЕФА примила Косово у своје чланство је све учињено противправно. Поднијећемо и жалбе и тужбе и борићемо се жестоко", рекао је Вучић новинарима у сједишту СНС-а.

Вучић је рекао да је УЕФА погазила сопствени статут који јасно каже да чланица УЕФА може бити само она земља која је члан УН.

"Видјећемо пред међународним арбитражним судом каква ће одлука да буде, али ми ћемо све правне могућности да искористимо и да се против тога боримо", рекао је Вучић.

Он је нагласио да разумије егзалтираност Хашима Тачија, који "скаче до неба као да је отворио неку фабрику", али да не разумије егзалтиранот појединих западних амбасадора на Косову.

"Али, ваљда нам и то довољно говори да је политика силе побиједила у Будимпешти и да ће се са тим наставити. Није то новост за грађане Србије", рекао је он.

Што се тиче препоруке Европске комисије да Косово добије визну либерализацију, Вучић је рекао да је то "још један поклон за наше албанске пријатеље".

"Надам се да ће сада више да пролазе кроз централну Србију и да нам оставе више пара за ПДВ", рекао је Вучић, те додао да једино што Србији не могу да учине је да јој раст БДП буде испод два одсто.

На питање да коментарише нову хрватску блокаду европског пута Србије у Бриселу, Вучић је рекао да никога неће да моли.

"Ако хоће, хоће, ако неће, неће. Нећу никога да зовем. Ми смо добили сагласност за отварање поглавља 23 и 24 од свих осталих држава чланица ЕУ", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да га занима да народ живи боље, а не то када ће неко поглавље бити отворено.

"Не видим разлог да нас заустављају. Да ли нас заустављају они или неко други позивајући се на њих, потпуно ми је свеједно. Ми ћемо да радимо све што можемо да обезбиједимо европски стандард нашим грађанима. А, то да ли ће да нам отворе неко поглавље у јуну, јулу или септембру, то је њихов посао, а не наш. Ми смо свој посао завшрили у овој фази", рекао је Вучић.