latinica  ћирилица
05/05/2016 |  07:58 | Аутор: СРНА

Бијељина: Киша и хладноћа штете усјевима

Поља кукуруза у Семберији су жута послије десетодневног хладног и кишног периода због којег пољопривредници физички не могу да уђу у парцеле да би заштитили усјеве, рекао је Срни виши стручни сарадник за ратарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Драган Зарић.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

"Кукуруз сада практично расте на дифузној свјетлости, као да је стављен у пластеник", појашњава Зарић.

Он каже да количине падавина нису неуобичајене за овај период године, али да је проблем велики број кишних дана што физички онемогућава рад у пољима.

Зарић је навео да је за усјеве неповољна и ниска температура која је у априлу била у просјеку пет степени Целзијусових, уз појаву и мраза, а посљедњих дана просјечна температура на подручју Семберије је 12 степени.

Он подсјећа да је кукуруз топлољубива биљка која за развој треба оптималну температуру од 22 до 25 степени, све испод 15 степени је ограничавајуће и успорава његов почетни раст.

"Ове ниже температуре успоравају физиолошке процесе у листу, поремећен је сам ток фотосинтезе и због тога нам је сав кукуруз у пољу жут", појашњава Зарић.

Према његовим ријечима, ниска температура и велике падавине пореметиле су и коријени систем кукуруза који је у фази укорјењавања, а у оваквим условима биљке се плитко укорјењавају, јер су им вода и храна надохват у плићем слоју земљишта.

"Ово може да буде веома опасно уколико се понове љетне суше из 2012. и нарочито 2015. године јер усјеви са плитким коријеном знатно теже подносе сушу", каже Зарић.

Он истиче да ће се кукуруз опоравити и позеленити са доласком сунчаних дана, када ће бити омогућено да се земљиште култивира.

Према оцјени стручњака, велике падавине и ниска температура и код пшенице, која је у критичној фази класања и цвјетања, повећавају ризик за настанак болести класа, а ријеч је о врсти гљивице "фузаријум".

Зарић каже да то може довести до смањења приноса, посебно квалитета пшенице, а тиме и до њене ниже тржишне вриједности.

Уз много лошег по аграр, он наводи да је добро барем то што је вишедневна киша у Семберији лагана, па земљиште лакше упија воду и пропушта је у дубље слојеве.