latinica  ћирилица
05/05/2016 |  08:00 ⇒ 11:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Канада: Ванредно стање у Алберти, пожар још није угашен (ВИДЕО)

Због великог пожара који се, усљед вјетра и високих тепература ваздуха, неконтролисаном брзином шири наређена је евакуација око 100.000 становника града Форт Мекмари, што је и највећа евакуација у историји Канаде, а званичници упозоравају да би ситуација могла да се погорша, јавили су локални медији.

За сада нема повријеђених, а око 80.000 људи је већ напустило своје домове, наводи АП.

У само једном предграђу у пожару је уништено 80 одсто домова, а значајно је оштећена имовина у бројним другим насељима у граду, у области Алберте.

Пожар се неконтролисано шири због вјетра који дува брзином од 50 километара на сат и врло брзо шири пламен ка несељеним подручјима.

Осим вјетра, у овој области је забиљежена и рекордно висока температура за ово доба године од 30 степени Целзијуса.

Помоћник министра пољопривреде и шумарства Брус Мајер рекао је да је ангажовано девет ватрогасних авиона, десетак хеликоптера и око стотину ватрогасаца, а 160 полицајаца је мобилисано за спровођење евакуације.

Ватрогасци покушавају да заштите критичну инфрастуктуру, укључујући једини мост преко ријеке Атабаска и једини аутопут до града из правца југа, наводи АП.

"Ситуација је застрашујућа. Тренутно смо концентрисани искључиво на безбједност људи, да их иселимо из града и смјестимо негдје гдје ће бити безбједни", рекла је премијерка Алберте Рејчел Нотли на конференцији за новинаре.

Менаџер за шумарство Берни Шмит истакао је да и даље постоји опасност од "веома високих температура, релативно ниске влажности и снажних вјетрова".

Шеф ватрогасне службе Дарби Ален рекао је за један канадски медиј да поједини шумовити дијелови у граду и даље у пламену, али да тренутно не горе грађевине.

Он је додао да је забринут због облака дима, који може да види са свог прозора, као и због вјетра и правца његовог дувања и упозорио да да разарајући ефекти могу бити још већи.

Канадски медији наводе да су пријављене експлозије једне безинске пумпе и једног хотела, а у пламену је и локално камп насеље.

Аеродром је и даље отворен, али је болница затворена, преноси Ројтерс.

Хитне службе апелују на грађане који осјете потешкоће са дисањем да се обавезно јаве љакарима јер је ваздух пун дима и токсичних честица.

У саопштењу локалних власти о евакуацији, апелује се на грађане да због гужви на аутопутевима буду стрпљиви, да возе безбједно и уваже правила проласка кола хитне помоћи.

Нафтне компаније, које су од кључног значаја за локалну привреду, поставили склоништа у својим насељима за канадске и стране раднике.

Алберта је индустријска област у којој се налази велики број нафтних постројења. Резерве нафте у том дијелу Канаде су треће по величини у свијету, одмах иза Саудијске Арабије и Венецуеле.

Пожар је избио у недјељу југозападно од града, а ватрогасци су јуче успоставили контролу над њим, али је дошло до "драстичне промјене ветра", истакао је Би-Би-Си.

У понедјељак је почела евакуација исељавањем око 500 становника због густог дима.

Би-Би-Си јавља да је до сада успјешно евакуисано око 60.000 људи, док канадски медији јављају да се укупан број евакуисаних грађана креће до 100.000 људи.