latinica  ћирилица
05/05/2016 |  08:18 ⇒ 08:19 | Аутор: СРНА

Нови Град: Подјела репроматеријала за производњу корнишона

У Новом Граду у току је подјела репроматеријала за 70 пољопривредних произвођача који ће за њемачку фирму "Кине" производити краставце корнишоне.
Корнишони - Фото: РТРС
КорнишониФото: РТРС

Милош Ђурашиновић, стручни сарадник ове фирме за подручје новоградске општине рекао је Срни да је подијељено минерално ђубриво, мрежа и фолије, да би произвођачи могли да припреме парцеле и поставе наслоне прије почетка садње.

"Наредних дана биће подијељени системи за наводњавање, а на крају ће произвођачи добити и расад краставаца, што ће зависти од временских прилика", рекао је он.

Ђурашиновић је рекао да ће њемачка фирма ове године, због великог броја произвођача у овој општини, инсталирати класирку која ће олакшати рад кооперантима јер су доста времена издвајали за класирање плодова.

Осим тога, ове године на подручју новоградске општине постављена су и два огледна засада.

"У Церовици и Доњим Раканима постављен је огледни засад хрена, у овим мјестима биће засађена и паприка феферон", каже Ђурашиновић.

Он је појаснио да је планирано, зависно од резултата огледа, да наредне године буде покренута производња и ових култура за њемачку фирму.

Фирма "Кине" прошле године је организовала кооперативну производњу краставца у више општина у БиХ.

Произвођачима обезбјеђује репроматеријал, који отплаћују кроз испоручене краставце.

У Новом Граду ове године биће засађено око шест хектара крастваца корнишона.

Прошле године у Новом Граду је било 19 коопераната, а ове године због повећања броја произвођача њемачка фирма је ангажовала дипломираног инжењера пољопривреде за подручје ове општине.