latinica  ћирилица
05/05/2016 |  08:24 | Аутор: Б92

Орешковићев "шамар" Колинди: Лозанчић ће га савјетовати?

Бивши шеф хрватске тајне службе Драган Лозанчић могао би каријеру да настави у Банским дворима, као савјетник премијера Тихомира Орешковића.

За Лозанчића је предсједница Колинда Грабар Китаровић изјавила да је био "лични обавјештајац" бившег премијера Зорана Милановића.

Медији спекулишу да је премијер Орешковић, који се похвално изразио на рачун Лозанчића, чију смјену је тражила предсједница Китаровић, понудио бившем шефу тајне сужбе да буде његов савјетник.

Ако тако буде, наводе хрватски медији, то ће бити својеврстан Орешковићев шамар хрватској предсједници, пише портал index.hr

Лозанчић је прошле недјеље поднио оставку на мјесто директора СОА, чиме је отворен пут за именовање његовог насљедника Даниела Маркића, око којег су се премијер и предсједница усагласили прије мјесец дана.

Одбор за унутрашњу политику и националну безбједност дао је необавезујуће позитивно мишљење о Маркићу, а против су били чланови одбора из редова ХДЗ-а и ХСЛС-а.

О Лозанчићу је Орешковић проговорио за Медиа сервис. Казао је да се Лозанчић није огријешио о закон.

"Предсједница је изгубила повјерење у Лозанчића и то је њен став. Тражио сам времена да донесемо праву одлуку и мислим да смо је на крају и ријешили на фер начин", рекао је Орешковић, пренио је t-portal.hr.

На опаску да Лозанчић није само изгубио повјерење већ да је у захтјеву за разрјешењем предсједница истакла да се он огријешио о Закон о безбједносно-обавјештајном систему, поручио је: "Нисам видио никакве податке и резултате који су то потврдили. Тако да смо ову одлуку заједно донијели и идемо даље".

Китаровић је, међутим, гостујући на ХРТ-у за Лозанчића рекла да је био лични обавјештајац бившег премијера и лидера опозиционог СДП-а Зорана Милановића.