latinica  ћирилица
05/05/2016 |  08:58 ⇒ 08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Присталице Трампа виде избјеглице као највећу пријетњу по САД

Присталице јединог преосталог кандидата за номинацију Републиканске странке за предсједника САД Доналда Трампа, виде избјеглице из Ирака и Сирије као једну од највећих пријетњи по САД, показала је најновија студија истраживачког центра "Пју".

Анкета је показала да 84 одсто испитаника који су навели да подржавају Трампа сматрају да су избјеглице које бјеже од џихадиста пријетња по САД, док тај преоценат међу свим републиканцима износи 74 одсто, пренио је Ројтерс.

С друге стране, само 40 одсто присталица Демократске странке види избјеглице са Блиског Истока као велику пријетњу.

Трамп је крајем прошле године током предизборне кампање рекао да "позива на потпуну забрану уласка муслимана у САД, док званичници наше земље не схвате шта се заправо дешава".

Тај коментар је услиједио недуго након смртоносних напада у Паризу, за који је одговорност преузела Исламска држава, као и пуцњаве у калифорнијском граду Сан Бернардино, кад је један радикализовани муслимански пар из ватреног оружја убио 14 људи.

Обећање америчког предсједника Барака Обаме да ће до краја године у САД примити 10.000 сиријских избјеглица је наишло на оштру реакцију званичника Републиканске странке, који су забринути да би екстремисти могли да уђу у САД претварајући се да су избјеглице.