latinica  ћирилица
05/05/2016 |  09:05 | Аутор: sputniknews.com

Ускоро наставак преговора о Нагорно-Карабаху

“Ми смо у сталном контакту са сукобљеним странама“, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
Сукоб у Нагорно-Карабаху (фото: almasdarnews.com) -
Сукоб у Нагорно-Карабаху (фото: almasdarnews.com)

“Председник Русије Владимир Путин био је лично укључен када је дошло до ескалације насиља. Ја сам лично неколико пута телефоном разговарао са својим колегама. Разговарао сам и са Џоном Керијем о томе, јер су Русија, САД и Француска копредседавајући Минском групом ОЕБС-а која се бави у рјешењем карабашког сукоба.

Француски министар Жан-Марк Еиро, који је такође дио ове тројке, био је у Москви и разговарали смо и о тој теми. Наравно, сада је најважније да се избјегну нове жртве и спријечи кршење примирја, да се развију ефикасне мјере, ефикасни механизми за то“, изјавио је Лавров.

“То су потписали предсједници Јерменије и Азербејџана прије неких пет година, када их је окупио тадашњи руски предсједник Дмитриј Медведев.

И они су говорили у корист стварања таквог механизма истраге инцидената и јачање повјерења. Питали су ОЕБС да то уради и представници ОЕБС-а скицирали такав пројекат са различитим опцијама. Али, нажалост, у том тренутку, 2012, ствар се није развила.

Али сада желимо да се стране врате том питању. Њемачко председавање ОЕБС жели да покаже активност и ми подстичемо ту жељу.

Мислим да је тај посао који је покренуо ОЕБС уз сагласност тадашњих предсједника Јерменије и Азербејџана за развој механизма истраге инцидената и јачање мјера повјерења сада посебно актуелан. На томе ћемо се фокусирати. Али, наравно, не треба заборавити и на политички процес.

Јасно је да страсти треба смирити. Али, политички процес и политичко рјешење немају алтернативу. И постоје познате идеје које су стране разматрале. Ја сам и даље убијеђен да их је тешко, али могуће овјерити у документима који ће бити прихватљиви за све стране.

А што се тиче вијести о дискусијама на теме признања Нагорно-Карабах, то Јерменија не разматра. То је приједлог два члана парламента. И Влада Јерменије по својим законима треба да припреми мишљење о овом приједлогу закона. Ја сада не бих дизао панику.

Када сам био у Јеревану и када сам након тога телефонски разговарао са својим колегом, и послије тога када је он био у Москви послије догађаја почетком априла, јасно су ми потврдили посвећеност Јеревана мирном рјешењу. То значи да ће статус Карабаха бити дефинисан у контексту заједничког договора, а не једнострано, нагласио је руски министар.

Планирамо да у најскорије вријеме организујемо неке сусрете у Карабаху, зато што тај посао захтјева повећану пажњу. Договорићемо ускоро најближи контакт. Ти контакти вјероватно ће бити билатерални, са учешћем копредседавајућег, и тај посао захтјева такав колективни формат“.