latinica  ћирилица
05/05/2016 |  09:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Лондон бира градоначелника

Грађани Лондона данас бирају свог новог градоначелника, док ће у осталим дијеловима Велике Британије бити одржани локални избори.
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Житељи Лондона ће бирати између Садика Кана, који би у случају побједе постао први муслимански градоначелник престонице, и борца за заштиту животне средине Зака Голдсмита.

Кампању за изборе за градоначелника Лондона обиљежила је негативна атмосфера, с обзиром да је Голдсмит упорно покушавао да Кана доведе у везу са муслиманским екстремистима, што је Кан описивао као потезе "очајника", јавила је агенција Франс прес.

Кан је син пакистанског имигранта, возача аутобуса, а пробио се у политици као заговорник заштите људских права, док је Голдсмит потомак тајкуна Џејмса Голдсмита, који потиче из једне од најимућнијих британских породица.

Конзервативни премијер Дејвид Камерон ће на локалним изборима покушати да потврди своју доминацију, док ће се лидер опозиционих лабуриста Џереми Корбин суочити са својим првим већим изборним тестом, наводи АФП.

Француска агенција додаје да ће резултати данашњих избора дати смјерницу за посљедњих седам недјеља кампање пред референдум, на којем ће се Британци 23. јуна изјаснити о останку у Европској унији.

У Шкотској ће странка премијерке Николе Стурџон, која се залаже за независност од Британије, покушати да на локалним изборима додатно учврсти власт како би обезбједила нови референдум о изласку из заједнице са Британијом, након што преходно изјашњавање 2014. године није успјело.