latinica  ћирилица
05/05/2016 |  09:18 | Аутор: sputniknews.com

Амерички војник тужи Обаму

Амерички војник Натан Мајкл Смит поднио је тужбу против предсједника САД Барака Обаме за незаконитост кампање против терористичке организације ИД-а, пише лист Њујорк Тајмс.

“Молим суд да каже предсједнику да он, према резолуцији о војним надлежностима, треба да добије одговарајућу власт од Конгреса како би водио рат против ИД-а у Ираку и Сирији“, наводи се у тексту обраћања војника.

Војник Натан Смит који је служио у Кувајту изјавио је подржава борбу против ИД-а и да сматра милитанте “војском касапа". Међутим, војник сматра да војну мисију у Ираку није одобрио Конгреса.

Раније је Обама изјавио да се кампања против ИД-а води у складу са документом Конгреса за борбу против Ал Каиде који је усвојен након терористичког напада 11. септембра 2001. године. Критичари тврде да садашња операција излази из оквира овог документа.

Како наводи лист, администрација предсједника раније је тражила од конгреса да одобри употребу војне силе против ИД-а, али законодавци нису усвојили овај захтјев. Међутим, они су одобрили издвајање средстава за борбу против милитаната.