latinica  ћирилица
05/05/2016 |  09:20 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Српска оштећена непоузданом расподјелом

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је да Српска годинама трпи штету због непоуздане расподјеле индиректних пореза и да ће се са Међународним монетарним фондом покушати да омогући безбједнији и контролисан систем расподјеле пореза.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

На оптужбе из Федерације БиХ према којима Српска лажира податке због чега је наводно ФБиХ оштећена, Тегелтија поручује да је Српска та која је оштећена.

"Прије неколико година било је индиција како се штимао резултат тако што се у тренутку када се морају унијети све пореске пријаве не унесе пореска пријава `Телекома Српске`, што значајно погорша позицију Српске", рекао је Тегелтија за "Еуроблиц".

Он је истакао да се мора обезбиједити стабилност процјене индиректних пореза на годишњем нивоу, јер је ријеч о озбиљном новцу.

"Дешава се да утврђујете буџет и имате у новембру неке коефицијенте на чијој бази правите пројекцију прихода за идућу годину, а онда се коефицијенти промијене након неколико мјесеци", појаснио је Тегелтија.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ навели су да се коефицијент за дозначавање новца ентитетима израчунава на основу крајње потрошње, односно оног износа ПДВ-а који представља крајњу потрошњу, а сви ПДВ обвезници достављају своје ПДВ пријаве на мјесечном нивоу и одговарају за њих под пуном материјалном и кривичном одговорношћу.