latinica  ћирилица
05/05/2016 |  09:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Пожари пријете поизводњи нафте у Канади

Цијене нафте су данас порасле у азијском региону, при чему је "брент" пробио ниво од 45 долара за барел, пошто пожари који бјесне у Канади пријете да угрозе производњу ове сировине у тој земљи, а опоравку цијена допринос је дао и пад америчке продукције "црног злата".
Канада: Пожар - Фото: Screenshot
Канада: ПожарФото: Screenshot

Америчка "лака" нафта за испоруку у јуну скочила је за 96 центи (2,19 одсто) на 44,74 долара, а сјеверноморска сирова нафта "брент" за јулске испоруке ојачала је за 80 центи (1,79 одсто) на 45,42 долара по барелу, преноси агенција АФП.

Канадске власти кажу да се пожари неконтролисано шире у региону нафтног пијеска Алберта, који производи и транспортује ову сировину на јужно америчко тржиште, па нафтне компаније смањују активности како би олакшале евакуацију оних запослених чији рад није пријеко потребан.

Вијести о пожарима у Канади долазе упоредо са званичним подацима из САД-а који показују да је америчка производња нафте потонула прошле недјеље за више од 100.000 барела на 8,83 милиона барела дневно, што је најнижи ниво од септембра 2014. године.

Мада су комерцијалне залихе нафте у САД порасле у истој недјељи, инвеститори су све наде положили у то да ће пад производње помоћи ублажавању глобалне презасићености понуде.

"Мислим да су пожари у Канади главни разлог за данашњи раст цијена нафте, битнији него пад производње у САД", рекао је за АФП аналитичар компаније ИГ Маркетс, Бернард Оу, додајући да канадске нафтне компаније кажу да би пожари могли да угрозе производне капацитете за више од милион барела дневно.

Компанија БМИ Рисерч је саопштила да очекује да ће производња нафте из шкриљаца у САД наставити да пада на дуги рок, што би требало да помогне ублажавању ситуације са презасићеношћу тржишта.

"Сматрамо да ће снажан пад америчке производње из шкриљца подстаћи почетак уравнотежења тржишта, при чему ће се цијене опорављати постепено у идућих неколико квартала", наводи се у тржишном коментару те компаније.

Обимна производња у САД и Организацији земаља извозница нафте кључни су узроци презасићености понуде која је довела до суноврата цијена за 60 одсто, са нивоа од преко 100 долара за барел средном 2014. године.

Бернад Оу, међутим, каже да је тржиште и даље преплављено нафтом и да је "глупо мислити да ће проблем презасићености нестати у скорије вријеме".