latinica  ћирилица
05/05/2016 |  10:27 ⇒ 10:27 | Аутор: СРНА

Негативна стопа раста у грађевинарству у првом тромјесечју

Укупна десезонирана производња у грађевинарству у Републици Српској у првом тромјесечју ове године, у поређењу са претходним тромјесечјем, имала је негативну стопу раста од 0,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Изградња објеката - Фото: архив
Изградња објекатаФото: архив

Посматрано према врсти грађевинских објеката, позитивна стопа раста производње у грађевинарству забиљежена је на објектима нискоградње од 0,5 одсто, док је на објектима високоградње забиљежена негативна стопа раста од 5,8 одсто.

Укупна календарски прилагођена производња у грађевинарству је у првом тромјесечју ове године у поређењу са истим периодом прошле године имала негативну стопу раста од 0,2 одсто.

Посматрано према врсти грађевинских објеката у упоредном периоду, забиљежена је негативна стопа раста на објектима високоградње од 12 одсто, док на објектима нискоградње није било промјене.

Небојша Балабан из Удружења економиста Републике Српске "Свот" рекао је Срни да се ти подаци које је објавила статистика не могу сматрати прецизним и да се тешко може поуздати у њих.

Он је навео да је грађевинарство у Српској активност која је "на неком минимуму и гради се оно што се мора" и у коју ријетко ко улаже усљед недостатка тражње до које је довела привредна криза.

"Често чујемо причу, потпуно погрешну, према којој грађевинарство вуче остале гране привреде, што није истина. Грађевинарство је само индикатор стања у привреди, јер када почне раст у другим гранама, онда почне и у грађевинарству. Привреда када има пара изгради нову халу, нови објекат за своје потребе, прави свој круг и приступ погону, грађани када имају новца нешто праве, граде", навео је Балабан.