latinica  ћирилица
05/05/2016 |  10:34 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Сребреница: Новим колективним уговором сачувати радничка права

Права радника могу бити угрожена, а нека и изгубљена уколико крајем маја престану да важе колективни уговори, изјавио је повјереник канцеларије Савеза синдиката Републике Српске за Сребреницу и Братунац Милан Јовановић.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Јовановић је позвао све учеснике у преговорима да одговорно приступе обавезама да би што прије био постигнут компромис и договор прихватљив за све социјалне партнере, те усаглашен нови колективни уговор који ће заштитити садашњи ниво радничких права и повећати одговорност свих потписника тог документа.

Он тврди да су радничка права много боље заштићена у предузећима и установама у којима дјелују синдикалне организације у односу на фирме гдје послодавци не дозвољавају синдикално организовање или се радници устручавају да формирају синдикат да, евентуално, не би дошли у немилост послодавца.

Јовановић сматра да су најугроженија права запослених у приватном сектору.

"Власници неких фирми спречавају раднике да се синдикално организују што представља кршење закона и међународних конвенција чији је БиХ потписник", каже Јовановић, али није навео конкретне примјере таквих предузећа у братуначкој и сребреничкој општини.

Он истиче да се радници свакодневно обраћају канцеларији Савеза синдиката да би заштитили своја права, која послодавци често настоје да им ускрате.

"Синдикат пружа бесплатну правну заштиту, пишемо поднеске судовима и послодавцима и заступамо раднике у судским споровима", појашњава Јовановић.

Према његовим ријечима, синдикално организовани радници долазе у групама да заштите своја права и много су одважнији и упорнији од радника који наступају индивидуално јер у предузећима гдје раде не постоји синдикат и страхују од губитка посла због сваке ријечи.

Јовановић процјењује да је на подручју општина Сребреница и Братунац запослено око 4.000 радника од којих половина није учлањена у Савез синдиката Републике Српске.

Први случај борбе за радничка права у свијету забиљежен је у Сребреници 1427. године када су се рудари побунили због угњетавања, која је вршио Владислав, надзорник над радом у сребреничким рудницима о чему постоји писани траг, наведено је у књизи "Средњовјековна Сребреница 14-15. вијек" академика Десанке Ковачевић Којић, коју је објавила Српска академија наука 2010. године.