latinica  ћирилица
05/05/2016 |  11:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Још без званичних информација у пожару у српској цркви у Њујорку

Пет дана од великог пожара у цркви Свети Сава у Њујорку, који је до темеља уништио то здање на дан православног Ускрса, нема званичних информација о узроку ватрене стихије, истрага, у којој не учествује Федерални истражни биро (ФБИ), је у току.
Пожар на цркци Светог Саве у Њујорку - Фото: AP
Пожар на цркци Светог Саве у ЊујоркуФото: AP

Патријарх српски Иринеј рекао је јуче београдским медијима да је најмање могуће да се тај саборни храм на Менхетну запалио од свијеће, те додао да ће, чим буде завршен извјештај о узроцима пожара, кренути обнова храма.

Владика Митрофан Кодић је за портал Пинк.рс рекао да пожар у цркви Свети Сава није терористички чин јер, како објашњава, да је ово дјело терориста, онда би они то урадили за вријеме службе када је црква била пуна људи.

Овај источноњемачки владика каже и да не вјерује да је неко намјерно подметнуо пожар, те додаје да не жели да оптерећује савјест таквим мислима.

"Експерти који истражују овај случај на основу доказа откриће који је прави узрок пожара", навео је владика Митрофан вјерујући да су прави узрок пожара свијеће и људски немар.

Владика је, такође, додао да је сигуран да ово није никакав терористички чин.

"Да је ово дјело терориста, онда би они то урадили за вријеме службе када је црква била пуна људи. Ја сам тог дана држао службу која је протекла у најбољем реду. Све се десило када се служба била готова, и вјерници су отишли. Зашто би неко палио празну цркву?!, запитао је он и додао да је ипак најбоље да се сачека извјештај полиције.

Владика каже да су сви још у шоку.

"Мораћемо убрзо да нађемо мјесто на ком ћемо да се окупљамо, видјећемо гдје, али у сваком случају морамо брзо да се снађемо. Вјерници се надају да ће ускоро добити нову цркву", рекао је он и додао да су Срби у великој жалости јер су “изгубили највећу светињу“.

Истрага, према његовим ријечима, још није завршена, али истражитељи су фокусирани на свијеће као једини узрок пожара. Њујоршки ватрогасци такође вјерују да су свијеће изазвале пожар, додао је.

Иначе, црква Свететог Саве је позната и као Капела Тројства, саграђена је пред крај 19. вијека по нацрту архитекте Ричарда Упџина и грађена је у готском стилу. Некада је припадала протестантској цркви, али ју је владика Николај Велимировић помоћу вјерника откупио за потребе српске заједнице.

Према извјештају РТС-а из Њујорка ФБИ није покренуо истрагу о пожару у православној цркви на Менхетну.

Једину истрагу о овој несрећи, додаје се, воде тамошњи ватрогасци.

"Њујоршки ватрогасци воде истрагу. У овом тренутку нема истраге ФБИ", рекла је за интернет портал Радио-телевизије Србије портпаролка њујоршког огранка ФБИ Кели Лангмајстер.

Њујоршки ватрогасци потврдили су јуче да је истрага о пожару у цркви Светог Саве у току, као и да су истражитљи фокусирани на свијеће као могући узрок пожара.

Ватрогасци су, истовремено, навели да не сумњају да је пожар подметнут, напомињући да су пожар вјероватно проузроковале неугашене свијеће.

Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорјела је у недјељу у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су вјерници у њој присуствовали ускршњој литургији.

И Глас Америке је јавио да је истрага о овом пожару још у току, а парохијан Мирослав Вајић каже да је материјална штета огромна.

Од недјеље увече, парохијани српске православне Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, не могу да се смире због несреће, која их је задесила.

"Зидови се састоје из три слоја, то је њихова стара градња. Све је то изгорјело и ти зидови и те рушевине са унутрашње стране, све је изгорјело. Не постоји ништа ни олтар, нити било шта што би давало знаке да је нешто сачувано. Ја сам данас баш погледао цијелу цркву унутра и интересовало ме је, јер сам у тој цркви провео много лијепих тренутака. Та слика је грозна", рекао је Вајић и додао да се све претворило у "пепео у камену".