latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:24 | Аутор: РТРС

Стручно тумачење изложбе "Нова Религија" Дејмијена Херста

У Музеју савремене умјетности Републике Српске, вечерас у 19 часова, биће одржано стручно тумачење изложбе „Нова Религија“ Дејмијена Херста.
Изложба Дејмијена Херста у Музеју савремне умјетности РС - Фото: РТРС
Изложба Дејмијена Херста у Музеју савремне умјетности РСФото: РТРС

„Заинтересована публика овом приликом ће сазнати више о концепту једног од најпознатијих свјетских савремених умјетника, чију је изложбу у МСУРС до сада погледало 13.000 посјетилаца. Како Дејмијен Херст супроставља науку и религију и зашто види науку, првенствено медицину као „нову религију“ откриће  Лана Пилиповић, виши кустос МСУРС која ће публици представити и детаље из живота овог провокативног и контроверзног умјетника који током своје дугогодишње каријере истражује сложене односе између умјетности, живота и смрти“, саопштено је из Музеја.

Додају да - изложбом „Нова религија“ Херст жели да нас подстакне на размишљање о четири важне ствари у животу: религији, љубави, умјетности и науци, које су, према његовим ријечима, само инструменти који нам помажу да пронађемо свој животни пут. Користећи се овим универзалним темама, Херст у својој „Новој религији“ супротставља науку и религију, стављајући их у специфичан дијалог, онако како их обично људи перципирају, са једне стране осјећајан, присан и топао, у духу религијских и метафизичких конотација, док је са друге стране истовремено аналитички хладан и одбојан, под утицајем атмосфере и осјећања везаних за медицинске професије.

Изложба се реализује у сарадњи са British Councilom  и галеријом Paul Stolper (Лондон) и биће отворена до 27. маја.  Улаз је бесплатан.