latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:41 | Аутор: СРНА

Малешевић: У плану доношење закона о заштити српског језика и писма

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да ресорно министарство има у плану доношење закона о заштити српског језика и ћирилице.
Дане Малешевић - Фото: РТРС
Дане МалешевићФото: РТРС

Малешевић је рекао данас новинарима у Бањалуци да ресорно министарство има радни материјал овог закона, али да још није сигуран када ће бити упућен у нацрту у Народну скупштину Српске.

"Још се ради на том документу и видјећемо на који начин га упутити у Народну скупштину и да ли ће уопште угледати свјетло дана, јер то не зависи само од ресорног министарства", истакао је Малешевић.

Он је рекао да очување српског језика и писма не зависи само од активности ресорног министарства, већ и од многих других, па и грађана који живе у Републици Српској.

Коментаришући избор Милана Матаруге за ректора бањалучког Универзитета на јучерашњој сједници Сената овог универзитета, Малешевић је рекао да је задовољан избором било којег кандидата кога бира академска заједница.

"Нисам тај који се петља у избор ректора Универзитета, ако су задовољни студенти који су у Сенату и професори који су га бирали", истакао је Малешевић.

Он је изразио увјерење да ће имати добру сарадњу са новим ректором јер је ријеч о младом човјеку који има искуства проректора.

Говорећи о изградњи четвртог павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, Малешевић је рекао да је завршено опремање овог павиљона, али да постоје проблеми са трафо-станицом која још није завршена.

"Предузеће `Електрокрајина` Бањалука ће завршити свој дио посла како је и договорено, али имамо извјесних проблема за добијање дозволе што је у надлежности града Бањалука", закључио је Малешевић.