latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:55 | Аутор: СРНА

Ревизија: Службена возила се не употребљавају на економичан начин

Резултати ревизије учинака показали су да се службена возила Владе Републике Српске и њених институција не употребљавају на економичан и ефикасан начин, те да постоји значајан простор за смањење трошкова њихове употребе, односно за њихово ефикасније коришћење.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

У извјештају о извршеној ревизији учинака "Економичност и ефикасност употребе службених возила Владе Републике Српске" коју је урадила Главна служба за ревизију јавног сектора Српске наводи се да употреба службених возила није регулисана на јединствен начин у институцијама Владе, и у јавном сектору уопште.

Ревизија наводи да постојећи нормативни оквир којим је регулисана ова област не садржи све неопходне претпоставке, а систем надзора над употребом службених возила карактеришу недостаци који онемогућавају њихову ефикасну и економичну употребу.

Ревизијом је утврђено да су просјечни трошкови по пређеном километру у посматраном периоду знатно варирали између институција и били су од 0,33 до 0,63 КМ по километру, а да је употребу службених возила карактерисао висок удио пређених километара у неслужбене сврхе, уз изражене варијације по институцијама.

Након спроведене ревизије општи је закључак да институције Владе повјерене послове из своје надлежности могу да обављају са мањим бројем службених возила, уз мање пређених километара и ниже укупне трошкове, али само уколико дође до одговарајућих промјена у систему управљања возним парком, укључујући и систем надзора над употребом службених возила.

Према процјени ревизије, могуће уштеде крећу се око четвртине од постојећих трошкова.

Ревизијом је обухваћен период од 2012. до 2015. године, а анализирани су општи услови и околности, нормативне, организационе и функционалне, као и претпоставке за економичну и ефикасну употребу службених возила.