latinica  ћирилица
05/05/2016 |  14:38 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Опозиција у Српској позива грађане да се придруже протесту у Бањалуци

Представници странака окупљених око Савеза за промјене, након састанка са представницима радника из неколико локалних предузећа, борачких организација и Болнице у Источном Сарајеву, позвали су грађане Републике Српске да се придруже протесту који су најавили за 14. мај у Бањалуци.
Чавић, Божовић и Бореновић - Фото: СРНА
Чавић, Божовић и БореновићФото: СРНА

Лидер НДП-а Драган Чавић апеловао је на незадовољне грађане да дођу на овај скуп, али није желио лицитирати у јавности колико се грађана може очекивати у Бањалуци.

"И ако Министарство унутрашњих послова /МУП/ забрани одржавање протеста, скуп треба да буде одржан", каже Чавић, наводећи да су испуњени законски услови за одржавање протеста.

Према његовим ријечима, МУП Српске треба да се издигне изнад политичких хирова и не дозволи одржавање контрамитинга владајућих странака који је најављен за исти дан у Бањалуци.

"Скуп Савеза за промјене није скуп високог ризика, али би у случају одржавања контрамитинга то укупно био скуп високог ризика", сматра Чавић.

Чавић је додао да не очекује ниједан инцидент на протесту Савеза за промјене.

"Обезбиједили смо средства да спријечимо инциденте, али сумњамо да ће у наше редове бити инфилтрирани њихови људи који ће изазвати инцидент", каже Чавић.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да на скупу "треба рећи доста" актуелној власти и да треба указати да стање није добро.

Бореновић сматра да својим протестом владајућа коалиција ствара тензије, чиме преузима и одговорност за евентуалне инциденте.

Представник СДС-а на данашњем састанку Маринко Божовић оцијенио је да ће 14. маја бити одржан протест свих незадовољних грађана на којем треба упозорити да ситуација није добра.

"Они који носе одговорност треба да знају да овако више не може. То није незадовољство три политичке странке Савеза за промјене, него народни протест социјално угрожених категорија и незадовољних грађана. Желимо да кажемо -`доста` и то шта очекујемо од власти као захтјев Савеза за промјене", рекао је Божовић.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић сматра да је актуелној власти "вријеме истекло", те да грађани треба да дођу да изразе незадовољство и да се "стане у крај понижењима борачких категорија".

Представник пензионера Источне Илиџе Зоран Рашевић позвао је пензионере који имају минималне пензије и који су у тешкој животној ситуацији да се придруже протестима, а протесте су подржали и представници фирме "РАОП" и фабрике "Фамос" Коран.