latinica  ћирилица
05/05/2016 |  16:44 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Ердоганова чистка, Давутоглу објавио одлазак са места премијера

Турски премијер Ахмет Давутоглу потврдио је да одлази са мјеста предсједника владе. Медији наводе да је предсједник Реџеп Ердоган оптуживао Давутоглуа да је превише орјентисан према Западу и да не подржава предсједнички систем. Истиче се и да се Давутоглу противио затварању академика и новинара прије суђења и залагао за мировни процес са Курдима, пише Hurriyet Daily News.
Састанак Реџепа Тајипа Ердогана и Ахмета Давутоглуа - Фото: РТС
Састанак Реџепа Тајипа Ердогана и Ахмета ДавутоглуаФото: РТС

Давутоглу је рекао да се на предстојећем конгресу неће кандидовати за председника владајуће Партије правде и развоја , што аутоматски по статуту странке значи да не може бити ни премијер, јер су те две функције повезане.

"Одлучио сам да би ради јединства странке промјена премијера била прикладнија. Нећу се кандидовати (за предсједника станке) на конгресу 22. маја", навео је Давутоглу у изјави за медије у сједишту партије.

Давутоглу чији су се ставови удаљили од ставова предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, најавио је одлазак послије састанка руководства владајуће АКП, која је доминирала турском политичком сценом од 2002. године.

Његова одлука, којом се отвара пут Ердогану да учврсти своју власт, не ступа одмах на снагу. Партија ће одржати ванредни конгрес 22. маја када ће изабрати новог вођу странке који ће бити и премијер.

АФП истиче да Давутоглу ни ријеч критике није упутио на рачун предсједника Ердогана.

"Нико није чуо нити ће чути од мене ниједну реч против нашег предсједника", рекао је Давутоглу новинарима.

Тамошњи медији пишу да се премијер Давутоглу последњих мјесеци сукобљавао са Ердоганом, нарочито по питању планираних промена Устава које би довеле до јачања председничке функције.

Позивајући се на незваничне информације, истиче се и да је Ердоган оптуживао Давутоглуа да је превише оријентисан према Западу, а његова лојалност предсједнику доведена је у питање након неколико иницијатива које је предузео на своју руку.

Кап која је прелила чашу наводно је била недавна позивница коју је амерички предсједник Барак Обама упутио Давутоглуу за сусрет у Вашингтон.

Давутоглу се противио затварању академика и новинара пре суђења, и залагао се за мировни процес с Курдима, којем се Ердоган изразито противио. Турски је премијер такође био и кључан у споразуму с ЕУ о заустављању плиме избјеглица.

Давутоглу је јуче поручио да ће радије "прегазити свој его" него угрозити интерес своје владајуће Странке правде и развоја (АКП), из које долази и председник Ердоган.

Први знак да би могло доћи до промјене на челу турске владе појавио се на анонимном блогу Pelican Brief, за који се вјерује да је дјело особа блиских Ердогану. У блогу се Давутоглу оптужује да недовољно подржава предсједнички систем, који Ердоган прижељкује.

Аналитичари вјерују да ће Давутоглуа замијенити особа стопостотно лојална Ердогану.

Дневник Џумхуријет наводи да су кандидати за Давутоглуовог насљедника актуелни министри саобраћаја и енергетике, Бинали Јилдрим и Берат Албајрак, иначе, Ердоганов зет.

Давутоглу је функције премијера и предсједника странке преузео у 2014, кад је Ердоган изабран за председника.