latinica  ћирилица
05/05/2016 |  18:38 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Познати пољски гастроном на Тјентишту снима серијал о БиХ

Кулинарски новинар из Пољске Роберт Макловиц снимао је данас у Националном парку "Сутјеска" четврту епизоду гастросеријала о БиХ.
Фоча: Снимање гастросеријала - Фото: СРНА
Фоча: Снимање гастросеријалаФото: СРНА

На инцијативу Амбасаде БиХ у Пољској, овај познати путописац и гастроном снима промотивни серијал о гастро и туристичкој понуди БиХ, који ће бити емитован на пољској националној телевизији, а на Тјентишту је испробао специјалитете овог краја - гулаш од дивокозе, питу зељаницу испод сача, домаћи сир и салату од сријемуша.

"Храна је одлична, све је природно и домаће. Гулаш од дивокозе је раритет, чудо, тога у Пољској нема, само у Аустрији", прича Макловиц на солидном српском језику.

Прије Тјентишта, снимио је четири епизоде у Бањалуци, Сарајеву, Мостару и Требињу, а пету ће, након "Сутјеске", завршити у Вишеграду.

Он је истакао да је будућност БиХ у туризму, који је назвао најбољом врстом индустрије. Макловиц је и историчар, па је у Националном парку Сутјеска, поред природних љепота, обишао и споменике из Другог свјетског рата.

"Филм Сутјеска је мени и мојој генерацији један од најважнијих у животу", навео је он.

За БиХ каже да је мозаик хране и културе.

"Ова земља је чудо, чиста љепота. Доста Пољака путује до Далмације и најбоље би било да узму једну седмицу више и путују кроз БиХ", истакао је пољски гастроном, чије су емисије веома популарне међу његовим земљацима.

Дражен Брдар из Туристичке организације Бањалука каже да је ово одлична промоција гастрокултуре и природних љепота БиХ.

"Пољска има око 37 милиона становника, а Макловиц на друштвеним мрежама има око пет милиона пратилаца", истакао је Брдар.

Он је навео да Макловиц у срединама које промовише снима јела карактеристична за то поднебље.

"У Бањалуци смо снимали оно што је специфично за Бањалуку - бањалучки ћевап, сир трапист, Нектар пиво. У Сарајеву је то била тархана чорба, у Мостару пуњена пљескавица, а у Требињу пастрмка из Требишњице и грах пољак", рекао је Брдар.

Он је навео да ће прва епизода о Бањалуци бити емитована 22. маја.