latinica  ћирилица
05/05/2016 |  18:49 | Аутор: СРНА

Меркел: Европски лидери да заштите спољне границе

Њемачки канцелар Ангела Меркел позвала је данас европске лидере да заштите спољне границе ЕУ јер у супротном ризикују "повратак национализма".

Гранична одбрана представља "изазов за будућност Европе" од "Средземног мора до Сјеверног пола", изјавила је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре у Риму са италијанским премијером Матеом Ренцијем.

Она је истакла да је "слобода кретања" у Европи доведена у питање јер се европски континент суочава са најтежом мигрантском кризом од Другог свјетског рата, при чему будућност шенгенске зоне виси о концу, преноси АФП.

Ренци, који страхује од обновљеног прилива миграната у Италију, је нагласио потребу за "афричком стратегијом" након што је затворена балканска рута и постигнут договор између ЕУ и Турске о заустављању прилива људи преко Егејског мора.

"Не слажемо се кад је ријеч о начину финансирања новог споразума о мигрантској кризи који је предложила Италија", рекао је Ренци, додавши да је Њемачка против коришћења еврообвезница за финансирање афричких земаља, из којих велики број људи одлази за Европу.

"Важно је да се инвестира у Африку", нагласио је италијански премијер, како би се покушало смањити сиромаштво, због кога бројни мигранти напуштају своје домовине.

Италијански премијер је закључио да се његова земља залаже за дугорочну стратегију, те истакао да ЕУ мора преузети водећу улогу.