latinica  ћирилица
05/05/2016 |  21:48 | Аутор: РТС

ПИК: Девет изборних листа ушло у Скупштину Војводине

Покрајинска изборна комисија донијела је одлуку о додјели мадната посланицима Скупштине АП Војводине на основу резултата остварених на изборима 24. априла, према којој представнике у покрајинском парламенту има девет изборних листа, од којих највише, 63 мандата, има листа "Александар Вучић - Србија побјеђује", изјавио је предсједник ПИК-а Дарко Рудић.
Избори - Фото: илустрација
ИзбориФото: илустрација

Рудић је на конференцији за новинаре прочитао коначне резултате избора које је утврдио ПИК, а по којима је коалиција окупљена око СНС-а освојила 44,48 одсто гласова или поменутих 63 од укупно 120 мандата, колико броји покрајински парламент.

Коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије освојила је 8,86 одсто гласова и 12 мандата, по 10 посланика у будућем покрајинском парламенту имаће Српска радикална странка, која је освојила 7,66 одсто гласова и коалиција на чијем челу је Демократска странка са 7,24 одсто освојених гласова.

Девет мандата у Скупштини АП Војводине имаће Лига социјалдемократа Војводине која је освојила 6,43 одсто гласова, а листа "Доста је било" има седам мандата и за њу је гласало 5,54 одсто изашлих бирача.

Савез војвођанских Мађара, на основу 4,88 одсто освојених гласова на покрајинским изборима, имаће шест мандата у покрајинској скупштини, а два мандата ће имати листа "Мађарски покрет за аутономију" која је освојила 1,71 одсто гласова, док је један мандат припао Зеленој странци, за коју је гласало 1,14 одсто бирача.

Остале листе које су учествовале на покрајинским изборима, како је Рудић истакао, нису освојиле довољан број гласова да би прешле цензус.

"Од 1.729.376 бирача у Војводини на биралишта је изашло 963.208 или 55,70 одсто гласача, а у Скупштину АП Војводине је ушло девет изборних листа, док је шест листа остало испод цензуса", рекао је Рудић.