latinica  ћирилица
05/05/2016 |  21:50 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

ЕУ пријети Македонији: Рјешење кризе или санкције

Холандија, као тренутно предсједавајућа Европском унијом, позвала је лидере четири најутицајније партије у Македонији, потписнице споразума у Пржну, да омогуће одржавање фер и демократских избора, који су кључ демократског развоја земље или ће се у противном, званично Скопље суочити са озбиљним санкцијама.
Македонија - протести (Фото:AP Photo/ Boris Grdanoski) -
Македонија - протести (Фото:AP Photo/ Boris Grdanoski)

Ванредни парламентарни избори у Македонији заказани су за 5. јун, али је најутицајнија опозициона СДСМ Зорана Заева најавила да ће их бојкотовати, након што је недавно предсједник Ђорђе Иванов одлучио да аболира 56 партијских и државних званичника одговорних за аферу "Прислушкивање".

Холандски министар иностраних послова Берт Кендерс је у писму Заеву, лидеру ВРМО-ДПМНЕ и бившем премијеру Николи Груевском, лидеру ДУИ Али Аметију и предсједнику ДПА Мендуху Тачију, изразио забринутост због озбиљности ситуације и закључио да постоје услови, додуше минимални, за спровођење избора уз услове да бирачки списак буде прочишћен, да медијске реформе буду спроведене и да буде спроведена департизација државе.

Холандска влада захтијева и тренутно омогућавање рада Канцеларије специјалног тужиоца, пренијели су макдонски медији.

Холандија упозорава да ће се, уколико споразум из Пржина не буде спроведен, Македонија суочити са озбиљним санкцијама.

Иначе, њемачки министар спољних послова Јоханес Хајндл именован је јуче за специјалног изасланика ЕУ за питања Македоније, што, како се наводи, показује колико међународна заједница сматра да је криза у тој држави озбиљна.

"Чинимо све што можемо да се постигне рјешење", изјавио је амбасадор ЕУ у Скопљу Аиво Орав увјерен да ће координација Холандије и Њемачке у оквиру ЕУ спречити кризу у, како је рекао, малој земљи као што је Македонија, а која би могла да постане велики проблем за цијелу Европу.