latinica  ћирилица
06/05/2016 |  18:54 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Сутра отварање Ферхадије; Бањалука дочекује бројне званице, вјернике и новинаре(ВИДЕО)

У току су завршне су припреме пред отварање Ферхат пашине џамије у Бањалуци. Због доласка неколико хиљада вјерника, бројних државника и високих званица, посљедњих дана највише се причало о безбједности.
Ферхадија - Фото: РТРС
ФерхадијаФото: РТРС

Безбједност у Бањалуци подигнута је на највиши ниво. Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је данас да је МУП предузео све мјере како би сутрашњи догађај протекао мирно и достојанствено. Отварању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић. Акредитовани су и бројни амбасадори у БиХ, као и представници ОХР. Долазак је потврдио и високи представник Валентин Инцко. Све је спремно пред сутрашње отварање. 

За безбједност више од 10.000 вјерника и високих званица биће задужено око 1.000 полицајаца. Осим припадника МУП-а Српске, који ће сутра бити једина униформисана лица у Бањалуци, у обезбјеђивању скупа учествују и припадници других полицијских агенција БиХ. Штаб "Ферхадија 2016" је у сталном засједању од данас.

Начелник ЦЈБ Бањалука Бошко Панџа каже да у активностима штаба, осим припадника МУП-а Републике Српске, учествују све безбједносне агенције БиХ, ЕУФОР, Хеликоптерски сервис Републике Српске, слућбе града и други.

Министар Лукач истакао је важност овог догађаја, јер ће га пратити читав регион, али и много шире.

-  Свакако је најбитнија ствар да из Бањалуке пошаљемо поруку мира - нагласио је министар.

Саобраћај ће сутра бити обустављен у ширем центру Бањалуке. Биће затворено подручје од Народног позоришта, преко градске тржнице, центра насеља Обилићево, Зеленог моста, до кружног тока на западном транзиту.

У поподневним часовима почело је затварање локала и неких улица око Ферхадије. Више од 220 новинара из БиХ и региона акредитовано је за овај догађај. Биће смјештени на платоу преко пута Ферхадије. Дио новинара налазиће се уз бину гдје ће се одржати свечана церемонија. Медијским екипама ће такође, због безбједности, бити ограничено кретање.

И у Исламској заједници све је спремно за сутрашњи дан. Вјерници из свих крајева већ данас су пристигли.

Бањалучки муфтија Осман Козлић рекао је да ће званице сутра послати једну лијепу поруку за бољи живот и будућност. Он је изразио увјерење да ће Бањалучани показати да су добри домаћини и да у овом граду живе добри људи.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић разговарао је са градоначелником Бањалуке Слободаном Гаврановићем о припремама за сутрашњу церемонију. Након тога и он је дошао на молитву у Ферхадију.

Салкић је изразио увјерење да ће церемонија протећи у најбољем реду и "да ћемо сви заједно сутрашњи дан памтити по отварању Ферхадије и по великој радости Бошњака на овом простору".

Велики број домаћих и регионалних државника и високих званица сутра ће бити у Бањалуци. Штабу који надгледа цијели догађај још посла ће задати информација која је јутрос потврђена да технички премијер Турске Ахмет Давутоглу сутра ипак стиже у Бањалуку.