latinica  ћирилица
07/05/2016 |  08:16 ⇒ 08:28 | Аутор: СРНА

К. Дубица: Данас академија у знак сјећања на жртве Јасеновца и Доње Градине

У оквиру Програма обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и Доњој Градини, у Дому културе у Козарској Дубици данас ће бити одржана Меморијална академија и музичко-сценски перформанс под називом "Дно".
Доња Градина, "Топола ужаса" - Фото: РТРС
Доња Градина, "Топола ужаса"Фото: РТРС

Тематски дио овогодишње меморијалне академије кроз мултимедијални приказ представиће и раскринкавање мита о концентрационом логору Јасеновац као радном логору, а на умјетнички начин биће тематизовано и страдање дјеце у том логору.

Академија ће почети у Дому културе у Козарској Дубици у 20.00 часова минутом ћутања за све невино убијене Србе, Јевреје и Роме у такозваној "творници" смрти коју је основала Независна Држава Хрватска ради истребљења ових народа због тога што су припадали другој нацији.

Најављено је да ће академији присуствовати министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, помоћник министра за културу Милица Котур, предсједник Удружења преживјелих логораша из Бањалуке Добрила Кукољ, те бројни општински и други званичници.

Меморијална академија у Козарској Дубици традиционално се организује уочи парастоса и помена за страдале жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, који се одржава сутра у Спомен-подручју Доња Градина.

Организатори Меморијалне академије су Јавна установа "Спомен-подручје Доња Градина" и општина Козарска Дубица, а музичко-сценски перформанс извешће Драмски студио "Артист" из Козарске Дубице.