latinica  ћирилица
07/05/2016 |  18:57 ⇒ 08/05/2016 | 10:33 | Аутор: СРНА

Сутра у Доњој Градини сјећање на жртве усташког злочина геноцида

У Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици, сутра ће бити обиљежена 71 година од страдања жртава усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Томислав Николић, као и премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Комеморативном скупу присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић, министар просвјете и културе РС Дане Малешевић и министар Србије за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

На обиљежавању 71 године од страдања жртава усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини биће присутна и делегација Народне скупштине Републике Српске у којој ће бити потпредсједник НСРС Ненад Стевандић, те народни посланици Драго Тадић, Душан Берић, Перица Бундало и Дарко Бањац, наводи се у саопштењу из НСРС.

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова, када ће у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици бити служена Света архијерејска литургија.

У изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина у 10.00 часова биће отворена изложба дјечијих ликовних радова о теми "Јасеновац". Изложбу ће отворити министар Дане Малешевић, а првонаграђени ученици литерарних радова прочитаће своја дјела.

Окупљање учесника помена и парастоса у Спомен-подручју Доња Градина предвиђено је до 11.00 часова, а од 11.15 часова бројне делегације положиће вијенце на гробном пољу "Тополе".

Парастос и помен жртвама усташког злочина геноцида у Јасеновцу и Доњој Градини биће служен на гробном пољу "Храстови". Највиши званичници Републике Српске и гости говориће на комеморативном скупу у 13.00 часова.

У оквиру програма обиљежавања, у Дому културе у Козарској Дубици вечерас у 20.00 часова биће одржана Меморијална академија - музичко-сценски перформанс под називом "Дно" у извођењу драмског студија Артист из Козарске Дубице.

Директорица Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић потврдила је да су извршене све организационе и друге припреме за парастос и помен у Доњој Градини.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро позвао је грађане да сутра присуствују парастосу и помену жртавама усташког злочина геноцида у Доњој Градини и Јасеновцу.

Организатор комеморативног скупа у Доњој Градини је Одбор за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини, на чијем челу је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.