latinica  ћирилица
08/05/2016 |  08:14 ⇒ 08:18 | Аутор: СРНА

Меморијална академија у знак сјећања на жртве логора Јасеновац и Доње Градине

У оквиру програма обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и Доњој Градини, у Дому културе у Козарској Дубици синоћ је одржана Меморијална академија под називом "Дно".
Меморијална академија "Дно" - Фото: СРНА
Меморијална академија "Дно"Фото: СРНА

Меморијална академија почела је минутом ћутања за све невино убијене Србе, Јевреје и Роме у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини, а значај сјећања на невино страдале жртве тог логора у Независној Држави Хрватској у уводном обраћању истакли су начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

"Обиљежавање страдања Срба, Јевреја и Рома у Доњој Градини и Јасеновцу је веома важно подсјећање и дај Боже да, као што су Јевреји то урадили, и ми уведемо Дан сјећања на недужно страдале само зато што су били другачији и исповиједали неку другу вјеру и због тога били убијени у Јасеновцу и Доњој Градини", рекао је Малешевић.

Он је додао да су меморијалне академије, иако потресне у свом садржају и приказу, значајне да би се очувало сјећање на те жртве, за младе генерације које долазе, али и за оне који нису доста тога чули о страдању народа у вријеме НДХ.

Малешевић је подсјетио да је то био јединствен случај да је негдје неко затварао дјецу у логоре и нагласио да генерације младих морају то да науче, не да би се неко и негдје светио, већ да се то не би заборавило.

"Ми не смијемо заборавити те наше жртве, а управо овакве академије и ова сјећања, јесте да су потресна, начин су да се сјећање очува и те академије требају да изазову осјећања у људима, да нас подсјете на неки начин и да жалимо, зашто да не. Зашто не да и данас неко пусти сузу за тим који су невини покупљени из својих кућа и звјерски убијени", изјавио је Малешевић.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро изјавио је да се меморијална академија у Козарској Дубици, граду који је један од најстрадалнијих градова у Другом свјетском рату у Европи, традиционално приређује уочи парастоса у Доњој Градини.

"Том страдању је увелико допринио и логор Јасеновац, његова непосредна близина, јер можемо слободно рећи да је тадашња Босанска Дубица била дио тог система логора", рекао је Злојутро новинарима.

Он је додао да је обавеза подсјећати нове генерације на то шта се десило у Јасеновцу да се тако нешто не понови, али и због тога да се и даље инсистира на томе да злочини у НДХ буду проглашени онаквим какви су заста били- геноцидни.

"За геноцид је потребно да се на територији једне државе настоји уништити један народ, а НДХ је имала расне прописе и те прописе је спроводила на цијелој својој територији. Зашто то послије 70 година није урадила ниједна релевантна међународна институција не знам, али знам да моја и наредне генерације на томе морају инсистирати", рекао је Злојутро.

Он је нагласио да је то посебно важно у ситуацији када је видљиво да се свако мало фашизам и национализам буде, а да се на неким подручјима отворено велича усташтво.

"Не вјерујем да има људи који могу такве злочине оправдавати", рекао је Злојутро и додао да је систем концентрационих логора Јасеновац дубоко урезан у свијест српског народа, кроз приче малобројних преживјелих предака, више него кроз званичну историју.

Директор Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина" Тања Тулековић изјавила је да је музичко сценски перформанс овогодишње Меморијалне академије, који су извели глумци Драмског студија "Артист" из Козарске Дубице, садржајно и визуелно посвећен раскринкавању мита о логору Јасеновац као радном логору, а не "творници смрти", што је он суштински био.

Поред великог броја грађана, општинских, политичких и вјерских званичника, академији су присуствовали посланици у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац и Перица Бундало, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић и помоћник министра за културу Милица Котур.

Организатори Меморијалне академије су "Спомен-подручје Доња Градина" и општина Козарска Дубица.