latinica  ћирилица
08/05/2016 |  14:23 ⇒ 09/05/2016 | 08:28 | Аутор: СРНА

Додик: Ране јасеновачких мученика непрекидна опомена (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Доњој Градини да су ране јасеновачких мученика залог опстанка српског народа и непрекидна опомена свим Србима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Остаје трајно питање зашто раније није било напада на Јасеновац и његовог ослобађања и зашто се чекало да се побиједи фашизам у Европи и тек је онда једна група преживјелих логораша, која је била осуђена на смрт, смогла снаге да крене у пробој", истакао је Додик у обраћању на комеморативном скупу у Спомен-подручју Доња Градина.

Он је на овом мјесту поставио питање зашто је власт бивше Југославије скривала овај злочин и није дозволила да се о њему више зна.

"Зашто су, када су нас образовали, у идеологији коју су ширили, скривали да су нас овдје побили", упитао је Додик.

Према његовим ријечима, прошлост је важна за српски народ јер на њој почива идентитет овог народа. "Уколико се не сјећамо својих мртвих и страдалих, заборавимо и потиремо себе", навео је Додик.

Додик је нагласио да је пробој јасеновачког логора смрти једна од највећих српских побједа извојевана у тишини, али која је, нажалост, остала у тишини све до данас.

"Јасеновачки новомученици неуморно бдију на стражи наше савјести и нашег памћења и опомињу да је наша слобода увијек била везана за државу", истакао је Додик.

Додик је рекао да на овом светом мјесту свака ријеч одјекује тупо и дјелује ситно и безначајно, јер је заглушујући врисак жена и дјеце, плач старих и нејаких трајно обиљежио ово мјесто туге.

"У Доњој Градини вријеме више не тече. Казаљке на часовницима зауставиле су се прије 71 годину опомињући и подсјећајући нас на најтрагичнији догађај у новијој српској историји", истакао је Додик.

Додик је рекао да је потребно да сваки Србин непрекидно свједочи истину о Јасеновцу, Пребиловцима, Јадовну, али и о новим стратиштима да би истину о њима сви чули.

Он је нагласио да је Република Српска настала као потреба српског народа да живи слободно у својој држави, која је настала као плод колективног сјећања на страдање у Другом свјетском рату и када није имао државу.

"Зато наше јасеновачко, пребиловачко и јадовничко страдање никада не смијемо заборавити", поручио је Додик.

Додик је додао да нико нема право да се игра са државом која је тако скупо плаћена, те напоменуо да српски народ не смије да изгуби идеју слободе државе.

Он је рекао да Република Српска не тражи ништа више од Дејтонског положаја БиХ који јој је више пута одузиман различитим одлукама високих представника.

Додик је нагласио да Република Српска поштује Устав БиХ, али сматра потребним да се врате надлежности које су јој одузете и пренесене на ниво БиХ различитим одлукама високих представника.

"Република Српска жели да буде дио интегративних процеса на овом простору, опредијељена за ЕУ, али и да буде видљив и уважен фактор у тим процесима", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, активности и сарадња Републике Српске са Србијом су сасвим природне и логичне.

Додик је изразио задовољство чињеницом да Република Српска данас заједно са Србијом обиљежава овај догађај који спада међу важне националне догађаје.

Комеморативном скупу присуствовали су највиши званичници Републике Српске и Србије, те велики број грађана.