latinica  ћирилица
09/05/2016 |  16:33 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

О митингу и протестима 14. маја на састанку у Палати Републике, опозиција поново бојкотовала позив (ВИДЕО/ФОТО)

У Бањалуци је одржан састана предсједника Републике Српске Милорада Додика са представницима парламентарних странака у Народној скупштини Републике Српске.
Милорад Додик са представницима странака - Фото: СРНА
Милорад Додик са представницима странакаФото: СРНА

Састанку који је почео у 16.00 часова, присуствовали су предсједници Социјалистичке партије Петар Ђокић, Демократског народног савеза Марко Павић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и Српске радикалне странке Драган Ђурђевић.

На разговор нису дошли представници странака из тзв. Савеза за промјене као што су данас и најавили.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да има информације да се протести које опозиција најављује организују уз помоћ странаца из Велике Британије и Турске, а да је прихваћена и подршка /предсједника СДА/ Бакира Изетбеговића.
Додик је навео да је данас у Бањалуци са представницима политичких партија у Народној скупштини Српске разговарао о политичкој ситуацији и најављеним протестима опозиције у Српској, те да је о оправданости тог скупа желио да разговара и са представницима СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СРС Републике Српске, али се они нису одазвали позиву, због чега је, како је рекао, бесмислено више организовати састанке о овој теми.

Предсједник РС Милорад Додик  (Фото РТРС)

"Улица није ствар која ће легитимисати или делегитимисати Републику Српску, или ће изабрати или неће изабрати власт. Власт се бира на изборима, а локални избори су расписани. Неко веома наивно мисли да би путем улице могао да преузима власт. То се, наравно, неће десити", рекао је Додик новинарима након састанка којем су присуствовали предсједници ДНС-а, СП, СРС и Уједињене Српска.

Додик је нагласио да СНСД, ДНС и СП остају при одржавању митинга "Срцем за Српску", а да је безбједносни аспект загарантован и да неће бити угрожен током одржавања оба скупа. 

Додик се осврнуо и на говор одлазећег турског ппремијера Ахмета Давутоглуа оцијенивши да се такав говор треба осудити, рекавши да је у писму које је послао члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу, предложио да се затражи ограђивање званичне Анкаре од Давутоглуовог говора. 

Предсједник ДНС-а Марко Павић сматра да ће опозиција на протестном скупу и владајућа коалиција на митингу "Срцем за Српску", који су најављени за исти дан у Бањалуци, чувати достојанство и Републику Српску.
"Сматрам да ће превладати здрав разум и да ће достојанство и Републику Српску чувати и једни и други, као и да ће поруке са тог скупа бити достојне људи који су створили Српску, а и генерација које ће наставити да је граде", рекао је Павић новинарима у Бањалуци.

Он сматра да би све што би било другачије био "демонски план који ће извршавати неки који не припадају Републици Српској".

Предсједник ДНС-а Марко Павић (Фото РТРС)

Павић је навео да данашњи разговор није морао да изњедри неко заједништво, али да се могло у миру размијенити мишљење о томе какви би протести требало да буду.

"Протест против власти, како они кажу, тешко је замислити, јер они чине централну власт у БиХ. Зато је тај протест дјелимично само онакав какав они заговарају. Бојим се другачијег сценарија", рекао је Павић.

 Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра неодговорним то што се представници опозиционих партија поново нису одазвали позиву предсједника Републике Српске Милорада Додика на заједнички састанак парламентарних странака, те да су тиме показали непоштивање према институцији предсједника.
Ђокић сматра да постојање различитих мишљења о актуелним питањима у Републици Српској није разлог да се та мишљења не изнесу на једном мјесту.

Патар Ђокић, СП  (Фото РТРС)

"Изношењем таквих мишљења треба да препознамо шта можемо учинити да очувамо потпуну стабилност Републике Српске и створимо услове за њен даљи демократски живот", рекао је Ђокић новинарима након састанка који је за представнике парламентарних странака организовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је навео да је Република Српска демократска заједница слободних људи, те да треба то и да остане, што је уједно и задатак политичких партија Српске.

Предсједник Српске радикалне странке Драган Ђурђевић сматра да ће два митинга, опозиције и владајуће коалиције, чије је одржавање најављено за 14. мај у Бањалуци, показати зрелост и политичких партија и грађана Републике Српске, као и одговорност и снагу странака.

Драган Ђурђевић, СРС (Фото РТРС)
"Тај дан ће показати колико у пракси која политичка странка вриједи, која партија може да организује грађане Српске", рекао је Ђурђевић новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да је ово велики изазов с обзиром на то да до сада нису истовремено организована два политичка скупа, али да се у политичком животу мора проћи и кроз те изазове.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Ставандић рекао је да ова странка не учествује у организацији ниједног од заказаних митинга, али да није неутрална уколико је ријеч о обрачуну власти на нивоу БиХ са влашћу у Републици Српској.
Он је навео да се данашњем позиву предсједника Српске Милорада Додика за састанак представника парламентарних партија одазвао ради осјећаја велике одговорности због могућих сукоба на најављеним скуповима власти и опозиције.

Ненад Стевандић, Уједињена Српска (Фото РТРС)

"Када је ријеч о могућим сукобима који могу имати несагледиве последице, не можемо да будемо без става", рекао је Стевандић новинарима након састанка који је за представнике парламентарних странака организовао предсједник Српске.

РТРС/СРНА