latinica  ћирилица
11/05/2016 |  20:35 | Аутор: Блиц

Бјелогрлић снима интригантну историјску причу

Један од најбољих српских глумаца и редитеља Драган Бјелогрлић и његова продукцијска кућа Кобра филм у јулу почињу снимање игране серије "Сенке Балкана".
Драган Бјелогрлић - Фото: РТРС
Драган БјелогрлићФото: РТРС

Бјелогрлић је недавно у Бањалуци, гдје је потписао уговор са Радио-телевизијом Републике Српске, која ће бити један од копродуцената, објаснио да су у писању сценарија учествовали истакнути аутори Даница Пајовић, Стеван Копривица и Дејан Стојиљковић. Он је навео да ће снимање трајати до октобра, а осим у Београду, одвијаће се у Требињу и Бањалуци. Прве епизоде гледаоци ће моћи да погледају већ на прољеће наредне године.

- У овај веома комплексан пројекат укључено је још неколико писаца, као и тим историчара. Радња се дешава 1928. године, у периоду између убиства Стјепана Радића у Скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца до увођења Шестојануарске диктатуре. Жанровски ради се о трилеру. То је и прича о низу убистава која се дешавају у Београду у предвечерје увођења диктатуре - открива Бјелогрлић.

Додаје да је ово период у којем је, по многим истраживањима, одређена и цијела судбина српског народа у наредних сто година, тачније до краја 20. вијека.

- Један сегмент приче чине и два београдска полицајца која стицајем околности, послије низа мистериозних убистава у том граду, бивају уплетена у аферу која се одвија на више нивоа. У ту аферу се касније уплиће читав регион и добар дио Европе - рекао је Бјелогрлић.

Кроз 11 епизода, каже он, биће приказана и дубока повезаност високе политке, криминала и обичних људских судбина.

- Управо у том периоду дошло је и до појаве фашизма, усташког покрета, коминтерне, ВМРО. Неизоставан је и ланац шверцовања опијума који је ишао балканском рутом. Руска емиграција чини озбиљан сегмет ове серије. Послије убиства краља Александра 1934. године, највећи дио те емиграције напустио је Србију и отишао у Америку и Канаду, јер су процијенили да је долазак комунизма на ове просторе неминован - навео је Бјелогрлић.

Руски архитекти су, подсјећа, направили најзначајније грађевине у Србији, али су, с друге стране, поједини руски мигранти били главни за шверц опијума.

- У серији се бавимо и једнима и другима, мада мало више овима који продају опијум јер су нашим људима интересантније мафијашке приче. Једно је сигурно: руски мигранти су у Србији оставили велики печат - каже Бјелогрлић.

Копродуценти серије су наша медијска кућа и Радио-телевизија Србије.

- Прича о руским мигрантима привукла је и трећег копродуцента - руску компанију "Искра" која ће пласирати серију на територију Руске Федерације. Трагаћемо за још неким од партнера у региону. Преговарамо са телевизијама у Македонији пошто се кроз серију провлачи ВМРО, али и са Хрватима, јер имамо лик Анте Павелића. Сумњам да ћемо у томе успјети, јер не вјерујем да ће им се свидјети начин на који је представљен Павелићев лик - рекао је Драган Бјелогрлић.