latinica  ћирилица
12/05/2016 |  13:35 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Бијељина: Обиљежен Дан Војске Републике Српске

У Бијељини је данас, полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату и служењем парастоса свим погинулим борцима Војске Републике Српске, обиљежен 12. мај, Дан семберских ратних јединица и Дан Војске Републике Српске.
Бијељина - парастос - Фото: СРНА
Бијељина - парастосФото: СРНА

На подручју града Бијељина у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату дјеловало је 17 засебних јединица Војске Републике Српске, а у одбрани је са подручја Семберије учествовало око 25.000 бораца.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да се пету годину заредом обиљежава Дан свих семберских јединица, те одаје пошта и служи парастос борцима који су животе дали за слободу и Републику Српску.

"Са подручја Семберије у протеклом рату погинуло је више од 1.000 бораца, а на подручје града је и послије рата дошао велики број породица погинулих, тако да данас има око 2.000 породица погинулих", рекао је Стевановић новинарима.

Он је додао да је статус демобилисаних бораца још на ниском нивоу, али да је држава урадила доста тога. "Ми смо урадили много у борби за наша права, као што ћемо наставити и истрајати у томе", поручио је Стевановић.

Предсједник Одбора потомака дјеце погинулих бораца Бијељина Мишо Полетан рекао је да овај одбор у посљедње вријеме интензивно ради на рјешавању битних питања као што је незапосленост дјеце погинулих бораца.

Према његовим ријечима, тренутно се интензивно ради и на изради социјалне карте запослене и незапослене дјеце погинулих бораца, са намјером да им се обезбиједи бољи живот који они заслужују и за који су се њихови очеви борили.

Генерал-мајор у пензији, ратни начелник Штаба Источно-босанског корпуса, Будимир Гаврић подсјетио је да је ратно вријеме било изузетно тешко.

"На срећу, тадашње руководство Српске Републике БиХ донијело је одлуку да се на данашњи дан формира Војска Републике Српске која је настала највећим дијелом од расформираних јединица ЈНА. Током рата су, међутим, непрестано формиране нове јединице и та војска коју је створио српски народ дала је значајан допринос у одбрани вјековних простора на којима је српски народ живио", рекао је Гаврић.

Он је додао да је спријечен масован покољ Срба, што је карактерисало Први и Други свјетски рат, а у току овог рата српски народ први пут није истребљиван.

"Ипак, пале су многе жртве у овом рату којима се данас са поносом поклањамо јер су одбрањени и вјековни простори српског народа", рекао је Гаврић и додао да је борачка популација данас на маргини друштва, иако је неспорно да је управо она дала највећи допринос стварању Републике Српске.

Командант бијељинске касарне "Војвода Степа Стевановић", пуковник Сретен Милошевић рекао је да је Војска Републике Српске дала огроман допринос стварању Српске, што је једна од највећих тековина која се никада не смије заборавити.

"Као припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ имамо и обавезу и потребу да гајимо вриједности и тековине које је створила Војска Републике Српске. Увјерен сам да ћемо у томе и успјети, али прије свега је обавеза свих нас да сачувамо једну од највећих стечених тековина – Републику Српску", рекао је Милошевић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је данашњи догађај организован као знак сјећања на све људе који су свој живот дали за Републику Српску.

"Ово је једна од прилика да им одамо пошту, да им захвалимо за све што су урадили за Републику Српску", рекао је Мићић и додао да остаје обавеза свих нивоа власти да се одуже породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима