latinica  ћирилица
12/05/2016 |  14:09 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Брчко: Служен парастос код споменика у Горњем Брезику

У брчанском насељу Горњи Брезик данас је служен парастос испред споменика погинулим српским борцима, поводом Дана Војске Републике Српске.
Брчко: Парастос борцима ВРС - Фото: СРНА
Брчко: Парастос борцима ВРСФото: СРНА

Чланови породица погинулих и њихови саборци, као и представници Борачке организације Републике српске из Брчког, те српских политичких партија у локалној власти положили су вијенце и запалили свијеће, а потом посјетили мјесно гробље и гробове погинулих мјештана.

"Сваког 12. маја, од 1999. године, овдје се служи парастос као знак сјећања на 78 мјештана погинулих у два свјетска рата и осам бораца који изгубише животе у посљедњем отаџбинском рату", рекао је новинарима предсједник Мјесног одбора Борачке организације Горњи Брезик Мићо Перановић.

У Првом свјетском рату погинуло је пет бораца, у Другом 30 војника и 43 цивила, а у посљедњем осам мјештана, чија су имена уклесана на споменику.

Према Перановићевим ријечима, чланови породица погинулих бораца и ратни војни инвалиди данас живе у веома лошој материјалној ситуацији, многи без икаквих прихода, а није их мало који ни послије 20 година од завршетка рата нису ријешили стамбено питање.