latinica  ћирилица
13/05/2016 |  13:47 ⇒ 13:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик позвао опозицију да откаже протест

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је представнике опозиције да послушају апел патријарха Иринеја и откажу сутрашњи протест, а да решење за проблеме нађу кроз разговор.
Милорад Додик - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ДодикФото: ТАНЈУГ

Додик је у изјави Танјугу позвао грађане Републике Српске на толеранцију и мир и поручио да ће митинг симпатизера власти "Срцем за Српску! Стоп издаји!“ бити отказан истог тренутка уколико се откаже протест опозиције “Ослободимо Српску!“, истакавши да од лидера опозиције очекује да послушају апел патријарха.

“Ми смо одмах рекли да наш митинг заказују управо лидери опозиције и они га и отказују. Драго нам је било да прихватимо сугестију његове светости да истог дана, када је заказан протест, у исто време да седну лидери политичких партија, на било ком месту и да разговарамо. То би био најадекватнији одговор на молбу патријарха“, рекао је Додик.

Он је лидерима опозиције поручио и да његове позиве на разговоре и отказивање скупова не схвате као слабост.

“Ја бих волио да опозиција то откаже јер ће очигледно доживјети дебакл. Једина њихова примједба је да смо наш митинг заказали у исто вријеме. Они имају разлог зашто заказују свој протест, а ми зашто заказујемо наш митинг“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима лидери опозиције настоје да проблеме на нивоу БиХ свале на власт у Републици Српској и оцијенио да је то план да се спријече кредити Свјетске банке, руска помоћ..., и упитао их шта су они урадили да би се поправила ситуација у Српској.

Предсједник Републике Српске истакао је да је у контакту са лидерима опозиције које је, како каже, затекла молба патријарха и додао да, уколико јавни скупови у центру Бањалуке ипак буду одржани, очекује да прођу у миру.

“Ја сам предсједник свих грађана и задужен сам да им обезбиједим услове да могу на демократски и законит начин да исказују своје мишљење. Очекујем да ће се и један и други скуп одржати у миру, ако се буду одржали и не уважи молба патријарха“, рекао је Додик, подвукавши да је то важно за демократски капацитет Републике Српске.

Нагласио је да вјерује у полицију Републике Српске и поручио да ће, без обзира с које стране долазили, сви бити ригорозно кажњени уколико наруше закон о јавном реду и миру.