latinica  ћирилица
16/05/2016 |  18:42 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Сјећање на злочине над Србима у Пофалићу (ВИДЕО)

Данас се навршава 23 године од злочина над Србима у Пофалићима. У синхронизованом нападу муслиманских формација на ово сарајевско насеље убијена су 73 цивила, стотине заробљено, а потом злостављано, 2.500 Срба је протјерано са својих огњишта, а стотине српских кућа запаљено.
Пофалићи - Фото: РТРС
ПофалићиФото: РТРС

Предмет који се односи на страдање српског становништва у Пофалићима и сусједним сарајевским насељима и даље је активан потврђено нам је у Тужилаштву БиХ али оптужнице још нису подигнуте. Сазнајемо да је у СИПИ формиран и Тим који помаже поступајећем тужиоцу на прикупљању доказа у овом предмету. 

Пофалићи су примјер планског убијања и прогона Срба и уништавања њихове имовине. Остаци порушених кућа свједоче о мајском погрому. До рата Срби су чинили 90 одсто становништва, трагови њиховог постојања систематски су затрти.

"16.маја десио се тај трагичан догађај, напад на Пофалиће, посљедице су нам свима познате- десетине, а према неким подацима више од 100 убијених, доста цивила страдалих и крајњи резултат да данас Срба нема у Пофалићима", каже Божо Какућа бивши становник Пофалића.

Припадници муслиманских формација у мају 92. године исписали су најкрвавије странице у дугој историји постојања сарајевских Срба. Убиства, силовања, паљевине, већина жртава старија од 60 година, углавном жене.

"Многи су запаљени у кућама, или су затворени па кућа минирана", присјећа се Здравко Шалипур бивши становник Пофалића.

Напад на Пофалиће извели су локални муслимани по наредби највиших војних званичника тзв. РБиХ Хасана Ефендића и Сефера Халиловића, подршку су им дали територијалци из сусједних Велешића који су неприкидно нападали збијег од 2.500 српских цивила.

"Најтрагичније је то да већи дио рањеника који је остао је побијен, касније су бројне цивиле заробили и побили. Навео бих примјер брачног пара Пикулић", сјећа се Какућа.

И данас као претходних година власти у федералној општини Ново Сарајево свечано обиљежавају, како кажу, историјску побједу над агресорима, дан када су Пофалиће ослобододили од Срба.