latinica  ћирилица
17/05/2016 |  11:34 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Сплитски студенти: Злочине из "Лоре" не смијемо заборавити (ФОТО)

Сплитски студенти противе се постављању споменика 72. бојни Војне полиције и истичу да се жртве логора "Лора" не смију заборавити.
Плакатима против споменика (Фото: Splitski student) -
Плакатима против споменика (Фото: Splitski student)

Студенти поручују да би споменик са натписом "Под овим знаком смо побиједили" представљао историјски фалсификат и невиђену увреду, те да би поново трауматизовао преживјеле из такозваног Војноистражног центра "Лора".

"Припадници 72. бојне Војне полиције Хрватске војске Томислав Дуић, командант Војног затвора `Лора`, затим, Тончи Вркић, Анђелко Ботић, Емилијо Бунгур и Анте Гудић, те Миљенко Бајић, Јосип Бикић и Давор Банић осуђени су у судском предмету `Лора 1`", подсјећају сплитски студенти.

Плакатима против споменика (Фото: Splitski student)

Суд је на основу доказа утврдио да су они у периоду од марта до септембра 1992. године у такозваном Војноистражном центру "Лора" у Сплиту, без икаквог правног основа, држали већи број заточених цивила, углавном српске националности.

Тамо су вријеђали њихово људско достојанство, понижавајући их, злостављајући их физички и психички, све док неки нису умрли, попут Гојка Буловића и Ненада Кнежевића.

Врховни суд је у цијелости потврдио пресуду, а у току су процеси злочина који је објавио и документовао Далматински комитет за људска права.

Плакатима против споменика (Фото: Splitski student)

"Сматрамо да том споменику није мјесто у нашем граду, јер се нико од грађана Хрватске не би требало да поноси звјерским мучењима патолошког карактера која су се под командом 72. бојне Војне полиције одвијала у Сплиту", поручује се у саопштењу сплитских студената.

Плакате са овим наводима студенти су залијепили на згради сплитског Градског вијећа, универзитетском кампусу, испред студентске мензе и на другим градским локацијама.