latinica  ћирилица
17/05/2016 |  17:45 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Николић: Принципијелан став Алжира о непризнавању Косова

Предсједник алжирског парламента Мухамед Ларби Улд Келифа рекао је на састанку са предсједником Србије Томиславом Николићем да су стабилност и поштовање међународног права предуслов развоја и да је поштовање тог принципа основ за став Алжира да не призна независност самопроглашеног Косова.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић, који се налази у посјети Алжиру, истакао је да је, када је ријеч о Косову и Метохији, Србији значајна подршка пријатеља широм свијета и да је зато захвална због принципијелног става Алжира, саопштено је из Прес-службе предсједника Србије.

У саопштењу се наводи да се Николић састао и са премијером Алжира Абделмалеком Селалом и да су се саговорници сагласили да је много учињено за развој добрих односа између Алжира и Србије, али да има још простора за њихово унапређење.

Селал је прецизирао да је Алжир заинтересован за сарадњу са Србијом у домену пољопривреде, намјенске индустрије и нових технологија.

"С друге стране, Алжир може Србији да помогне у домену енергетске стабилности", рекао је Селал.

Он је предложио да се Србија и Алжир заједно усмјере на пројекте окренуте тржиштима афричких земаља, оцијенивши да је Африка континент у успону.

У присуству Николића и Селала, представници Србије и Алжира потписали су неколико билатералних споразума.

Потписан је Програм о сарадњи у области културе између Владе Србије и Алжира за 2016., 2017. и 2018. годину, Протокол о сарадњи Дипломатске академије Министарства спољних послова Србије и Института за дипломатију и међународне односе Министарства спољних послова Алжира, као и Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Националне бибилиотеке Алжира.

Потписан је и Меморандум о разумијевању у области информационих технологија између Националне агенције за промоцију и развој технолошких паркова Алжира и Научно-технолошког парка Београд.