latinica  ћирилица
18/05/2016 |  07:37 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу измјена и допуна Закона о РТРС-у (ВИДЕО)

Посланици су и у вечерњем дијелу засједања разматрали измјене закона о РТРС, али је опозиција поново, умјесто о одредбама закона, своју дискусију искористила да критикује уређивачку политику РТРС-а. Кажу да за овај Приједлог закона неће гласати. Посланици СНСД-а још једном су поновили да РТРС-у није потребна принудна управа коју су данас тражили из опозиције.
Свечана сједница Народне скупштине Републике Српске - Фото: РТРС
Свечана сједница Народне скупштине Републике СрпскеФото: РТРС

19.45 - Након дискусије о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији Републике Српске посланици су почели расправљати о Нацрту закона о основном васпитању и образовању а расправу ће наставити сутра у 10 часова.

Нацртом закона о основном образовању и васпитању, о којем је вечерас започета расправа у Народној скупштини Републике Српске, уређује се дјелатност основног васпитања и образовања као дио јединственог васпитно-образовног система Српске.
Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Радмила Коцић Ћућић рекла је да је овим законским рјешењем дефинисано да је основно васпитање и образовање дјелатност од општег друштвеног интереса, да траје девет година, те да се паралелно са стицањем основног васпитања и образовања може стицати и музичко и балетско васпитање и образовање.

Нацртом овог закона прописано је да се након завршеног деветог разреда врши провјера ученичких достигнућа - мала матура, писменим путем рјешавањем тестова, а програмом мале матуре се одређују наставни предмети из којих ученици рјешавају тестове, те да малу матуру спроводи Републчки педагошки завод.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра расправом о овом нацрту закона.

На дневном реду су и нацрти закона о високом образовању, о жељезницама Републике Српске, о мирном рјешавању радних спорова, о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, о измјенама и допунама Закона о судској полицији.

18.30 - Посланик СНСД-а Вања Бајић изјавио је вечерас да се током дискусија о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији Републике Српске не води рачуна о главној ствари у том акту, а то је формирање другог програма РТРС-а.
Он је током скупштинске расправе рекао да гласање против овог закона представља издају, јер је то рушење институција Републике Српске сагледано у томе да се спречава развој РТРС-а.

Посланик НДП-а Драган Чавић упозорио је Бајића да не користи квалификације као што су називање неког издајником, а поготово људе који имају дигнитет и који су ратовали за Републику Српску.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало добио је опомену због дискусије у којој се директно обратио посланику СНСД-а Луки Петровићу тражећи да се извини народу, јер је назвао издајницима све оне који ће присуствовати протестима у организацији Савеза за промјене.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да је готово са оваквим репликама и да се расправа враћа у оквире редовне дискусије.

18.10 - Посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић рекао је данас да се током дискусије о Приједлогу закона о измјенама Закона о Радио-телевизији Републике Српске расправа водила само о једном сегменту програма - информативно политичком, док остали сегменти нису уопште споменути.
Посланик НДП-а Крсто Јандрић рекао је да се измјенама Закона о РТРС-у Програмском савјету ускраћује право да подноси извјештаје Народној скупштини о повреди програмских начела и програмских ограничења и да ту улогу преузима искључиво Управни одбор РТРС-а.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић сматра да су измјене овог закона само козметичке природе и да су непотребне, назвавши уређивачку политику овог јавног сервиса "скарадном".

Посланик СНСД-а Зоран Аџић поставио је питање да ли је Радио-телевизија Србије /РТС/ режимска ако свако вече да прилог о свом премијеру /Александру Вучићу/ или прилог са предсједником /Томиславом/ Николићем.

17.20 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији Републике Српске.

15.29 - Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица изјавио је да је скупштинска опозиција упутила у скупштинску процедуру приједлог амандмана којим се тражи принудна управа у Радио-телевизији Републике Српске. "Принудна управа, према нашем приједлогу, биће 120 дана. У року од 30 дана Колегијум Народне скупштине треба да донесе све потребне акте који би дефинисали комисију која би припремила приједлог закона о РТРС-у", рекао је Говедарица током скупштинске паузе.

14.50 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је легитимно право опозиције да тражи увођење принудне управе у Радио-телевизију Републике Српске, али да тога неће бити."Није то само захтјев опозиције у Српској. Исти такви захтјеви износе и опозиције у Србији, Црној Гори и Македонији. То је њихов легалан захтјев само од тога нема ништа", рекао је Вишковић новинарима током скупштинске паузе.

14.19 - Пауза у НСРС до 17.00 часова. Посланик СНСД-а Лука Петровић упитао је у Народној скупштини Републике Српске како то да се БН телевизија финансира средствима локалних заједница и да ли то значи формирање паралелног јавног сервиса.

13.22 - Народна скупштина Републике Српске, након друге получасовне паузе, наставила је рад, расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији Републике Српске.

12.33 - Посланик СП-а Зденка Гојковић рекла је да се измјенама и допунама Закона о РТРС-у омогућава још веће приближавање стандардима ЕУ, а то је да слобода изражавања буде још доступнија. Она је, током дискусије у Народној скупштини, рекла да ће ове законске измјене, првенствено овлаштења дата Програмском савјету РТРС-а и нов начин извјештавања о пословању, омогућити детаљно информисање о поштивању принципа рада.

Гојковићева је навела да Управни одбор и Програмски савјет овог јавног сервиса требају водити рачуна о програмским принципима, забранама и ограничењима.

Према њеним ријечима, овај закон подстаћи ће РТРС да развија друге телевизијске и радијске програме, што ће омогућити већу понуду разних садржаја.

Посланик НДП-а Драган Чавић оцијенио је да је бесмислено мијењати Закон о РТРС-у јер не постоји пракса код тог јавног сервиса да ради непристрасно и објективно и затражио да Народна скупштина именује принудну управу у том медију.

Посланик СНСД-а Радован Вишковић рекао је да се током дискусија, посебно посланика опозиције, могло чути "све и свашта, али најмање истине".

"Шта би тек било да ови /опозиција/ управљају РТРС-ом? Ова власт неће допустити да нестане или се угаси овај јавни серви", нагласио је Вишковић.

Посланик СНСД-а Зоран Аџић је рекао да је истина да представници Савеза за промјене не желе да учествују у програмима РТРС-а, икао их позивају, а говоре стално да нису заступљени у програму овог јавног сервиса.

У току је скупштинска пауза од 30 минута на захтјев Клуба СНСД-а због оштре реторике током посланичке расправе.

11.46 - Опозиција је поново изнијела низ критика на рачун наше куће. Тврде да не испуњавамо основни задатак јавног сервиса, да смо једнострани и да смо, саучесници у креирању, како кажу, неистинитих и “прљавих вијести”.

Тврде и да смо постали јавни партијски систем за обрачун политичких неистомишљеника и да се при томе користимо фалсификовањем, непровјереним информацијама што је често, како истичу, на граници кривичног дјела или јесте кривично дјело. За њих смо фактор који урушава дигнитет и углед Републике Српске и траже оставку генералног директора и руководећих људи у РТРС-у.

У коалицији Домовина сматрају да нема довољно садржаја посвећених свим конститутивним народима.

Посланици власти своју дискусију посветили су искључиво тексту закона, нагласивши да ће Програмски савјет и Управни одбор бити задужени да контролишу да ли се поштују програмски принципи и начела. 

10.40 - Помоћница министра саобраћаја и веза Републике Српске Дијана Обрадовић изјавила је да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији Републике Српскеомогућава отварање другог телевизијског програма, будући да та медијска кућа за то има продукцијске и кадровске капацитете.

Она је, образлажући предложене законске измјене у Народној скупштини Српске, навела да се њима прописује да РТРС парламенту Српске најмање једном годишње, заједно са финансијским и извјештајем о ревизији финансијског пословања, достави и извјештај о раду Програмског савјета.

Обрадовићева је истакла да се овим законом прецизније дефинишу права и обавезе Народне скуштине према РТРС-у и да се проширују обавезе Управног одбора и Програмског савјета.

Према њеним ријечима, Програмски савјет прати спровођење програмских начела и обавеза утврђених овим законом, а у случају њиховог непоштивања у писаној форми обавјештава Управни одбор РТРС-а.

10.37 - Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Радио-телевизији Републике Српске РТРС-у даје могућност отварања Другог телевизијског програма, с обзиром на то да Радио-телевизија Републике Српске посједује продукцијске и кадровске капацитете за његово покретање.

Народна скупштина моћи ће да смијени Управни одбор РТРС-а када се утврди да не извршава права и обавезе утврђене законом. Нова обавеза РТРС-а јесте да у оквиру Извјештаја о програмским активностима, који заједно са финансијским извјештајем, подноси Народној скупштини најмање једном годишње - достави и Извјештај о раду Програмског савјета.

07.37 - Синоћ су посланици по хитном поступку разматрали Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних санкција.

Њима би требало да буде омогућен премјештај српских затвореника из федералних затвора на издржавање казне у Републици Српској.

Разлог за доношење закона јесте дискриминација и тортура којој су Срби изложени у казнено-поправним заводима, посебно у Зеници.

Извор: РТРС/Срна