latinica  ћирилица
18/05/2016 |  08:03 | Аутор: СРНА

Нове побједе Клинтонове и Сандерса

Кандидати Демократске странке Хилари Клинтон и Берни Сандерс остварили су по једну побједу на страначким изборима за номинацију за предсједника САД.Клинтонова је тријумфовала у Кентакију, а Сандерс у Орегону, гдје су се надметали за 55, односно 61 делегата.

Клинтонова и даље има значајно вођство у броју делегата који одређују побједника у овој трци, али јој за тријумф недостаје још 100 делегата.

Демократе ће у наредне двије седмице направити паузу, а коначна серија гласања за страначку предсједничку номинацију услиједиће 7. јуна, када се гласа и у Калифорнији.

Са друге стране, главни кандидат Републиканске странке Доналд Трамп почео је да организује своју општу предсједничку кампању.

Он је потписао споразум о сакупљању средстава са Републиканским националним комитетом, што му омогућава да прима појединачне донације у износу од 449.000 долара, ако та средстава подијели између своје кампање, Комитета и странке.

Овај милијардер до сада је углавном сам финансирао своје предизборне активности.

Трамп је у интервјуу "Фокс њузу" рекао да жали због неких својих потеза током кампање и да је у неким ситуацијама могао употријебити друге ријечи, али да је задовољан исходом.

Најновија његова изјава која је привукла пажњу јавности је да би био спреман да се састане са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном ради разговора о Пјонгјанговом нуклеарном програму.

Клинтонова је реаговала указивањем на Трампову "бизарну фасцинираност" страним ауторитарним лидерима.

Би-Би-Си преноси да би Трамп могао да посјети Британију прије предсједничких избора у САД 8. новембра.