latinica  ћирилица
18/05/2016 |  08:44 ⇒ 08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђукановић на потписивању протокола о уласку Црне Горе у НАТО

Чланице НАТО ће у четвртак, 19. маја, на министарском састанку Алијансе у Бриселу потписати протокол о приступању Црне Горе Сјеверноатланском савезу.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

РТЦГ наводи да ће црногорски премијер Мило Ђукановић доћи у Брисел на позив генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга и присуствовати свечаном потписивању Приступног протокола.

Након потписивања протокола, Ђукановић ће као представник Црне Горе, први пут, учествовати на радним састанцима НАТО-а, на којима ће се разговарати о актуелним безбједносним изазовима.

"Радио Слободна Европа" преноси да је национални координатор Црне Горе за НАТО Веско Гарчевић казао да се потписивањем протокола отвара завршна фаза у приступању чланству НАТО. Протокол морају да ратификују парламенти 28 чланица Алијансе и Скупштина Црне Горе.

Потписивање протокола омогућава Црној Гори да учествује у раду свих тијела НАТО на нивоу министара спољних послова чланица.

"Радио Слободна Европа" подсјећа да је Црна Гора 2. децембра прошле године позвана да се придружи НАТО и тврди да се подршка јавности чланству у Алијанси креће око 48 одсто, а да је против чланства део опозиције који се залаже за блиске везе с Русијом и Србијом и тражи референдум о приступању НАТО.