latinica  ћирилица
18/05/2016 |  08:56 | Аутор: СРНА

"Измјенама закона повећати дисциплину у наплати боравишне таксе"

Министарство трговине и туризма Републике Српске приступило је доношењу измјена Закона о боравишној такси, који је на снази од 2011. године, ради повећања дисциплине у трошењу и наплати средстава од боравишне таксе.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Примјећена је пракса ненамјенског трошења средстава боравишне таксе јер поједине локалне заједнице нису уплаћивале средства дозначена по основу боравишне таксе градској или општинској туристичкој организацији", речено је у Министарству.

Из ресорног министарства истичу да су наведена средства кориштена за друге буџетске намјене и да је измјенама закона прописана обавеза јединици локалне самоуправе да цјелокупни износ средстава боравишне таксе која су уплаћена на рачун посебних намјена стави на располагање туристичкој организацији општине или града.

У Министарству наводе да је уочен и низак степен наплативости боравишне таксе пружаоца угоститељских услуга у приватном смјештају, гдје књиге гостију нису ажуриране на одговарајући начин или гости нису пријављивани.

"Са циљем рјешавања овог проблема, законом је предвиђено плаћање паушала у износу од 15 до 30 КМ, у зависности од броја кревета у угоститељском објекту и степена развијености јединице локалне самоуправе. Овакав начин би подстицајно дјеловао на процес легализације дјелатности и на плаћање боравишне таксе јер представља много мањи износ који би субјекти уплаћивали на годишњем нивоу у односу на досадашњи начин обрачунавања боравишне таксе у износу од двије КМ по сваком оствареном ноћењу", појаснили су из Министарства.

Министарство трговине и туризма кроз нова законска рјешења даје допринос реформи економског пословања јер се на овај начин смањују фискалне обавезе за мале привреднике, односно мале угоститеље.

Измјенама закона требало би да буде добијена прецизнија статистика о промету гостију у угоститељским објектима, а туристичке организације у Републици Српској требало би да добију више финансијских средстава које ће моћи да искористе за спровођење промотивних активности у туризму.

"Важна одредба закона је укидање плаћања боравишне таксе за ученике основних и средњих школа чије екскурзије се изводе у Републици Српској. Ово ће се директно одразити на смањење цијена екскурзија за ученике у основним и средњим школама, а уједно ће стимулативно дјеловати на повећање домаћег туристичког промета", тврде у Министарству.

Министарство трговине и туризма дјелује у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове и Пореском управом Републике Српске као контролним органима, како би наплативост боравишне таксе била успјешнија.

Новим законским рјешењем повећан је износ новчаних казни за поједине прекршаје, од којих је потребно истаћи новчане казне за угоститеље које износе од 4.000 КМ до 20.000 КМ.

Новчана казна за угоститеља који не уплати паушални износ боравишне таксе или га не уплати на вријеме, прописана је у висини од 1.000 КМ до 5.000 КМ, при чему је казна за правно лице од 800 до 4.000 КМ, док за предузетника износи од 500 КМ до 2.500 КМ.

У Министарству истичу да је повећан и износ новчане казне од за туристичку организацију, од 2.000 КМ до 10.000 КМ, уколико организација средства прикупљена по основу боравишне таксе потроши ненамјенски.

Предвиђено је и да се новчаном казном од 10.000 КМ до 50.000 КМ казни одговорно лице у јединици локалне самоуправе ако средства боравишне таксе која су уплаћена на рачун посебних намјена не стави на располагање туристичкој организацији општине или града.