latinica  ћирилица
18/05/2016 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Нове оптужбе против мировњака за сексуално злостављање

Уједињене нације саопштиле су синоћ да су од почетка године примиле 44 нове оптужбе за сексуално злостављање над више од 40 малољетника, које су наводно починили припадници мировних снага УН-а и друго особље мисија те организације у свијету.
Снаге УН (фото: Twitter @GermanyDiplo) -
Снаге УН (фото: Twitter @GermanyDiplo)

Портпарол УН-а Стефан Дижарик је изјавио да је 29 оптужби поднесено мировној мисији УН-а у Централноафричкој Републици, седам мисији УН у Конгу, две на Хаитију и по једна у Јужном Судану, Обали Слоноваче, Малију, спорној пограничној територији између Судана и Јужног Судана, као и политичкој мисији УН-а у Либији и мисији која надгледа мировни споразум на Блиском Истоку, пренијела је агенција АП.

Уједињене нације су више мјесеци у центру пажње због оптужби за силовање дјеце и друге врсте сексуалног злостављања почињених од стране припадника мировних снага УН, највише у Централноафричкој Републици и Конгу.

УН су 31. марта саопштиле да је 108 девојчица и жена пријавило сексуално злостављање од стране припадника мировних снага у префектури Кемо у Централноафричкој Републици, које се дешавало између 2013. и 2015. године.

Дижарик је синоћ рекао да нема нових информација о тој истрази, коју спроводи Канцеларија УН за интерну контролу.

УН има 105.000 мировњака распоређених на 16 кризних локација широм свијета, као и политичке мисије у више земаља, укључујући Авганистан, Ирак и Сомалију.

Генерални секретар УН Бан Кимун је препоручио да припадници мировних снага оптужени за сексуално злостављање буду изведени пред војни суд у земљи гдје се наводни инцидент догодио.

Дижарик је навео да су власти Јужноафричке републике најавиле да ће извести пред војни суд једног војника у Конгу, гдје је он распоређен, што ће бити први случај такве врсте. "Та одлука ће омогућити жртвама и њиховим заједницама да виде правду на дјелу", истакао је портпарол.