latinica  ћирилица
18/05/2016 |  09:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан избјегао рецесију, минималан раст БДП-а

Јапан је избјегао рецесију уз скроман раст привреде у првом кварталу, показали су данас објављени прелиминарни подаци, али, како оцјењује агенција Франс прес, показатељи упућују на закључак да снажнији опоравак треће најјаче свјетске економије не добија на снази.
Шинзо Абе - Фото: AFP
Шинзо АбеФото: AFP

Бруто домаћи производ Јапана порастао је за 0,4 одсто у периоду од јануара до краја марта ове године у односу на претходни квартал, или 1,7 процената на годишњем нивоу, послије пада у посљедњем тромјесечју 2015.

Опоравак потрошње становништва помогао је у постизању бољих резултата од очекиваних, али је томе допринијела и преступна година додавши још један дан како за производњу, тако и за потрошњу.

Најновији подаци о БДП-у ће, наводи Франс прес, поново ставити у фокус планове јапанског премијера Шинза Абеа за ново повећање пореза на промет.

Локални медији сугеришу да ће Абе одгодити подизање овог пореза због забринутости да би то могло да нашкоди ионако крхкој економији, и наводе као аргумент то да је претходно повећање ПДВ-а 2014. године - које је требало да олакша отплату и смањење огромног националног дуга земље - било кривац за улазак у кратку рецесију.

Међународни монетарни фонд је прошлог мјесеца снизио прогнозу раста Јапана са претходних 1,0 одсто на 0,5 процената, упозоривши да би инфлација могла да склизне у минус ове године, подсјећа француска агенција.