latinica  ћирилица
18/05/2016 |  10:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Цијене нафте на новом рекордном нивоу у 2016.

Цијене сирове нафте стигле су у данашњем азијском трговању до новог рекордног нивоа у 2016. години у свом походу према коти од 50 долара за барел, усљед ескалације пожара у канадском региону нафтног песка, што је распирило наде да ће преобилна понуда спласнути.

Америчка "лака" нафта WТИ за испоруке у јуну порасла је за 14 центи (0,29 одсто) на 48,45 долара за барел, а сирова нафта "брент" за јулске испоруке попела се за осам центи (0,16 одсто) на 49,36 долара, преноси агенција АФП.

Цијене оба типа "црног злата" су у трговању у уторак закључене на вишим нивоима, при чему је нафта WТИ достигла 48,31 долар по барелу, што је највиша цијена од почетка октобра 2015.

На раст цијена је утицала прогноза америчког банкарског дива "Голдман Сакса", објављена почетком ове недјеље, да ће прекид испорука из Нигерије, највећег афричког произвођача нафте, уз опоравак тражње, створити неочекивани краткотрајан дефицит у понуди.

Аналитичар у компанији ИГ Маркетс, Бернард Оу, каже да се међу трговцима осјећа "већи оптимизам" након извјештаја "Голдман Сакса".

"На темељу извјештаја, тражња је почела да надмашује понуду. Расположење (на тржишту) је почело помало да расте, и можда ће погурати цијене изнад коте од 50 долара у наредних неколико недјеља, под условом да долар не ојача даље", рекао је Оу за АФП.

Према његовим ријечима, трговци сматрају да ситуација у Канади може потрајати дуже него што је очекивано. "Ако пожар оштети инфраструктуру, то може на дужи рок да одложи производњу", додао је он.

Ватрена стихија око Форт Мекмарија, кључног чворишта у региону нафтног песка, у канадској области Алберта, ескалирала је, тако да је преко ноћи наређена евакуација око 8.000 радника, наводи француска агенција.

Из Форт Мекмарија и околине је већ евакуисано приближно 100.000 становника и радника на нафтним постојењима прије двије недјеље.

Према подацима канадских власти, производња нафте је у просјеку смањена за 1,2 милиона барела дневно.

Истовремено, у Нигерији је водећа синдикална организација радника јуче саопштила да ће одбацити судску забрану и наставити са штрајком у знак протеста због владине одлуке о повећању цијена бензина.

Такав став синдиката услиједио је након што је војска извршила неколико хапшења послије оружаних напада на нафтне објекте у приобалном дијелу земље.

Трговци нафтом такође ишчекују саопштење о америчким комерцијалним залихама нафте, које треба да буде објављено касније данас, а које представља поуздан показатељ тражње у тој земљи, водећем свјетском потрошачу овог енергента.