latinica  ћирилица
18/05/2016 |  10:53 ⇒ 12:54 | Аутор: РТРС

"Сајам занимања" 20. маја у Бањалуци (ВИДЕО)

За ученике завршних разреда основних школа, који су још у дилеми коју средњу школу изабрати, рјешење би могли пронаћи на “Сајму занимања” који ће у петак, 20. маја, бити одржан у Спортској дворани Борик у Бањалуци.
Дворана Борик у Бањалуци - Фото: РТРС
Дворана Борик у БањалуциФото: РТРС

 Сајам се, у сарадњи са Агенцијом за мала и средња предузећа и Унијом удружења послодаваца Републике Српске, одржава у организацији Министарства просвјете и културе Републике Српске.

На Сајму занимања будући средњошколци моћи ће да се упознају са потенцијалним струкама, са нагласком на дефицитарна занимања. Како истиче помоћница министра за предшколско, основно и средње образовање Републике Српске, Радмила Коцић Ћућић, у новој школској години биће уведена нова занимања из области енергетике и хортикултуре, и занимања часовничар, оптичар и златар, ради увезивања образовања са тржиштем рада.

Агенција за мала и средња предузећа реализовала је пројекат “Прилика плус” у којем је учествовало 550 предузећа и 69 средњих стручних школа из Републике Српске, да би утврдили која су то потребна занимања у реалном сектору, каже директор Агенције, Маринко Ђукић..

Како истиче потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић, потребно је код основаца и њихових родитеља развијати свијест о избору будућег занимања и више размишљати о предузетништву.

На Сајму занимања свој штанд имаће и Завод за запошљавање Републике Српске који ће за сваки град и општину имати податке о стању на бироу рада и дефицитарним занимањима.