latinica  ћирилица
18/05/2016 |  11:14 | Аутор: СРНА

У Бањалуци ускоро "Мајкрософт иновациони центар"

У Бањалуци је за крај маја планирано отварање "Мајкрософт иновационог центра" који ће младим омогућити стицање нових знања и допринијети отварању нових радних мјеста, речено је у Министарству науке и технологије Републике Српске.

Отварање овог центра омогућено је потписивањем Уговора о сарадњи Иновационог центра Бањалука и компаније "Мајкрософт" БиХ.

Помоћник министра за технологију Биљана Војводић појаснила је да је овај пројекат иницирала Влада Републике Српске, да би помогла младим у Српској да у што краћем року стекну вјештине у области информационо- комуникационих технологија, потребне за укључивање на тржиште рада.

"`Мајкрософт иновациони центар` био би први у БиХ који би, подршком иновативним пројектима и младим `старт ап` компанијама, доприносио отварању нових радних мјеста и запошљавању младих", рекла је Војводићева.

Она је навела да је додатна предност што ће "Мајкрософт иновациони центар" бити смјештен у Иновационом центру Бањалука јер ће помоћи постојећим компанијама, које се налазе у процесу инкубације или прединкубације, да стекну конкурентске предности.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић каже да је отварање "Мајкрософт иновационог центра" у Бањалуци почетак значајне сарадње која ће отворити нове могућности за запошљавање и самозапошљавање.

"Мајрософт иновациони центри помажу развоју локалних економија сарадњом са привредом и подршком иновативности", рекао је Гверић, истичући да о успјеху "Мајкрософт центра" најбоље говори податак да је основано више од 110 иновационих центара у 38 земаља, који су помогли у креирању више од 3.200 компанија.