latinica  ћирилица
18/05/2016 |  11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Качињски: Бил Клинтон треба да иде код психијатра

Бивши пољски премијер и предсједник владајуће партије Јарослав Качињски оштро је реаговао на изјаву бившег предсједника САД Била Клинтона да је демократија постала "превише проблематична" у Пољској и Мађарској поручивши му да би требало да "посјети психијатра".
Јарослав Качински - Фото: AP
Јарослав КачинскиФото: AP

Клинтон је прошле недјеље током говора у Њу Џерсију, у знак подршке предсједничкој кампањи супруге Хилари, рекао да није било САД и побједе у хладном рату, те двије источноевропске земље не би биле слободне и демократске.

Клинтон је отишао толико далеко да је рекао и да су Пољска и Мађарска сада схватиле да је та демократија "превише проблематична" и развиле склоност ка ауторитаризму само зато што је амерички утицај на унутрашњу политику тих земаља нестао.

Такође је рекао да Будимпешта и Варшава желе "диктатуру попут Путинове".

Качињски је одговорио Клинтону да би требало да посјети психијатра, преноси РТ.

"Ако неко каже да у Пољској нема демократије, то значи да његово стање захтјева медицинско испитивање" рекао је Качињски, преноси Тас с.

Он је додао да су медији, различити фактори у свијету изазвали ситуацију огромног неразумјевања.

"Можда то утиче на свијест бившег предсједника САД. У супротном, то не могу да објасним", закључио је Качињски.

Реагујући на Клинтонову изјаву, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је рекао да "нико, чак ни Бил Клинтон, не може себи да дозволи да на овакав начин увриједи мађарски народ".

Сијарто је рекао и да "мађарску владу бирају Мађари на демократским изборима, чак и када се њихов избор не допадне Клинтону".