latinica  ћирилица
18/05/2016 |  11:45 | Аутор: СРНА

Дачић: Наставити активности Савјета Европе на Косову и Метохији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се активности Савјета Европе на Косову и Метохији требају наставити ради ефикасне примјене принципа и стандарда демократије, заштите људских и мањинских права, владавине права и заштите културног насљеђа.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Обраћајући се присутним на министарском састанку Савјета Европе у Софији, Дачић је подсјетио на конструктивност Београда који је прихватио интеракцију Савјета Европе са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији у њиховом функционалном капацитету.

"За нас је једино прихватљиво статусно неутрално ангажовање Савета Европе на Космету уз поштовање резолуције Савета безбедности 1244 и очекујемо да ће Савет Европе наставити да доследно поштује овој принципијелни став", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да је неспорно да се Европа налази на великом испиту толеранције и солидарности на више поља и да без једног и другог тешко може превазићи све тешкоће са којима се суочава, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

"Тероризам, мигрантска криза, нестабилност и сукоби у појединим деловима нашег континента, као и економска криза, представљају својеврсну претњу основним вредностима које Савет Европе настоји да заштити. По нашем дубоком уверењу, једини ефикасан одговор је у заједничком ангажовању свих чланица", поручио је Дачић.

Он сматра да активности Савјета Европе у сузбијању тероризма, на дугорочном плану, могу бити успјешне, јер су фокусиране на корјене и генераторе тог глобалног зла.