latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Без више новца милиони избјеглица постају бескућници

Милиони избјеглица широм свијета ризикују животе јер због недовољних финансијских средстава за њихов смјештај остају на улици, упозориле су Уједињене нације данас апелујући на приватни сектор да помогне расељенима.

Агенција УН за избјеглице је покренула кампању "Нико да не остане напољу", наводећи да је још увијек неопходно пола милијарде долара за обезбјеђивање адекватног смјештаја.

"Без значајнијег повећања средстава и глобалне подршке, милиони људи који бјеже од рата и прогона постају бескућници или добијају неодговарајући смјештај у земљама као што су Либан, Мексико и Танзанија", наводи се у саопштењу УНХЦР.

Како се истиче, без сигурног мјеста гдје могу да једу, спавају, уче, чувају ствари и имају приватност, посљедице по њихово здравље и добробит могу да буду тешке, преноси АФП.

Конфликти широм свијета укључујући и петогодишњи рат у Сирији, изазвали су глобалну кризу у којој је широм свијета расељено 60 милиона људи од којих су 20 милиона људи избјеглице које су избјегле у друге земље.

Кампања УНХЦР има за циљ да подстакне приватни сектор да издвоји више средстава за изградњу и побољшање смештајних капацитета за око два милиона избјеглица до 2018. године.

Агенција сваке године обезбјеђује 70.000 шатора и више од два милиона цирада, а помаже избјеглицама да пронађу и плате смјештај ван кампова.

Те операције ће коштати 728 милиона долара годишње, али УНХЦР упозорава да је досад доступно само 158 милиона долара.

"Адекватни смјештај за свакога је од кључног значаја за друштвену кохезију", рекао је шеф УНХЦР Филипо Гранди истакавши да "добар дом ствара добре комшије".